Au trecut 100 de ani de la înființarea societății „Mormintele eroilor căzuți în război”. Societatea a omagiat memoria celor ce au pierit în primul război mondial la Târgoviște, la Muzeul de Istorie din oraș.

Muzeul de Istorie, din Târgoviște, a găzduit, astăzi, 17 octombrie 2019, o serie de manifestări dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea societății „Mormintele eroilor căzuți în război” – 12 septembrie 1919, organizate de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița.

Povestea asociației nu este neapărat una plăcută, pentru că aceasta a luat naștere din necesitatea de a face ceva pentru sutele de mii de români ce au căzut în luptă și care au rămas neidentificați.

Din nefericire, aproape de începutul anilor ’20, pe teritoriul României erau înhumați sute de mii de ostași ai neamului care și-au apărat cu viața identitatea și patria. Dar cred că numărul și povestea lor le pot spune mai bine decât mine istoricii și poate chiar și lucrările care ne vor fi prezentate puțin mai târziu. Dar ar mai fi lucruri legate de acea perioadă care nu trebuie deloc omise.

 O spun cu regret și poate o știm cu toții. La acel moment, mulți dintre ei nu au putut fi readuși acasă. Mulți dintre ei poate că nici măcar nu fuseseră încă identificați. Cert este că toți cei care și-au pierdut viața pentru binele poporului și statului român meritau să fie cinstiți, meritau să fie știuți de o lume întreagă și meritau, mai mult ca orice, le fie cunoscută lupta peste tot în țară.

Așa a luat naștere și și-a început activitatea, în toamna anului 1919, societatea „Mormintele eroilor căzuți în război”.

A fost declarație unuia dintre cei care au vorbit la evenimentul de la Târgoviște.

Articolul precedentSancțiuni de peste 400.000 de lei date de polițiștii dâmbovițeni, într-o singură zi
Articolul următorImpact violent între un microbuz cu călători și un autoturism. Trei persoane au fost rănite