Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a prezentat ieri raportul cazurilor de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) înregistrate în săptămâna 26.12.2022-01.01.2023.

Astfel, la nivel național, numărul total de cazuri se ridică la 74.567 cazuri.

„Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, arată reprezentanții CNSCBT.

Potrivit centralizării, au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236). 

Tot ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: „Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă.  Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”.

Oficialul de la Sănătate a spus că preferă recomandări în locul restricțiilor, iar printre recomandările sale se află: purtarea măștilor faciale în spațiile închise și aglomerate, evitarea aglomerației și triaj în școli și grădinițe, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale.

Cum vacanța de iarnă de încheie luni, ministrul a declarat: „În școli și grădinițe: triajul zilnic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”.

Pentru angajatori se recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii și triaj epidemiologic.

Ministrul Sănătății susține că în 2-3 săptămâni vom asista la o scădere privind numărul de cazuri de gripă.

Articolul precedentAu fost confirmate primele două decese din cauza gripei în România, în acest sezon
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET