Eveniment remarcabil astăzi la Târgovișt, la prezentarea artefactului descoperit de colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște. Cea mai veche statuetă descoperită pe teritoriul României (17.000 de ani) a produs emoții puternice descoperitorilor, char la inaugurarea spațiului ce va găzdui artefactul.

Imagine

Descoperită prin săpături arheologice, într-o nouă așezare paleolitică (denumită „Piatra-Neamț 1”), în data de 21 iunie 2019, statueta este, potrivit datărilor cu radiocarbon AMS, cea mai veche sculptură în piatră din România (17.000 de ani) și din această parte a Europei, reprezentând și una dintre cele mai importante descoperiri paleolitice de pe continentul nostru. Realizată din gresie, statueta măsoară aproximativ 10 cm și păstrează diferite urme de prelucrare.

La momentul festiv de prezentare, de la Târgoviște, de la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, locul unde artfactul va rămâne de acum înainte, unul dintre cei ce au ajutat la efectuarea descoperiiri, un pădurar din zona Piatra Neamț, aproape a izbucnit în plâns când a fost invitat să ia cuvântul.(video)

 

O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra-Neamț este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară.

 

La evenimentul de astăzi, de la Târgoviște, au mai participat: Ernest Oberländer, directorul Muzeului Național de Istorie a României, reprezentanți ai mai multor muzee județene de istorie din țara noastră, ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cadre didactice, iubitori de artă din Târgoviște și din țară.

 

În luna decembrie, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a împlinit șase ani de la înființare, perioadă în care rezultatele cercetării paleoliticului din România, prin colectivul care activează în muzeu, s-au multiplicat constant, fiind recunoscute la nivel internațional.

Statueta „Venus de Piatra Neamț”, va rămâne la muzeul târgoviștean, în spatele unei cutii de sticlă securizată, pentru că reprezintă un artefact de o valoare inestimabilă, după cum au precizat toți cei prezenți la eveniment.

Articolul precedentVideo| Reacție după anunțul făcut de realitateadedambovita.net,privind stadionul „Eugen Popescu”. Va fi gata la termen, spune primarul
Articolul următorPrefectul și subprefectul de Dâmbovița au fost schimbați din funcții, de Guvern. Aurelian Popa este noul prefect