Pompierii dâmbovițeni se confruntă cu numeroase incendii de vegetație, zeci de proprietari de terenuri recurgând la această metodă nerecomandată de curățare a terenurilor.

Numai în ultima săptămână, pompierii au intervenit la 63 de incendii de vegetație (la care se adaugă și 17 la locuințe sau anexe gospodărești).

Având în vedere numeroasele incendii din ultima perioadă, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița face următoarele precizări privind arderea miriştilor:

Conform prevederilor OUG 195/2005 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului :

-persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a „nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”; încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie și se sancționează cu amendă;

-„arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală.

De asemenea, arderea miriștilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa va emite la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri acceptul pentru desfăşurarea activităţii de incendiere, doar în cazurile care se încadrează în situaţia sus menţionată şi în baza următoarelor acte:

-notificare către ISU (din care să reiasă asumarea conformării cu prevederile Ordinului MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor;

-notificare către Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Dâmboviţa;

-act doveditor de la Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării;

-acceptul primarilor din localitatea/localităţile pe care se află situat terenul.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa nu va da acceptul pentru incendierea terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedent Nu se mai dau bani pentru televizoare. Anunțul Ministerului Mediului
Articolul următorVaccinare anti-Covid se va face doar la medicii de familie. Anunțul ministrului Sănătății