Ziua de 2 ianuarie 2020 a fost una cu adevărat de coșmar pentru echipele Salvamont din întrega țară. Nu mai puțin de 96 apeluri la 112 au solicitat intervenția de urgență a echipelor Salvamont, din întrega țară. 20 de formațiuni din întrega țară au fost implicate în acțiuni de ajutor a turiștilor aflați în zonele montane.

Imagine

De departe cea mai aglomerată zi, din ultimii ani, pentru echipajele Salvamont, a fost cea de 2 ianuarie 2020. Conform celor de la Dispeceratul Național Salvamont:

O zi de nedescris pentru salvamontiștii din întreaga țară, confruntați cu un număr îngrijorător de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, direct sau prin Sistemul Național de Urgenta SNAU 112, s-au primit 96 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a echipelor Salvamont, astfel:
17 apeluri pentru Salvamont Predeal,
12 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
11 apeluri pentru Salvamont Gorj,

9 apeluri pentru Salvamont Sibiu,

7 apeluri pentru Salvamont Cluj,

7 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brasov,
5 apeluri pentru Salvamont Maramures,
5 apeluri pentru Salvamont Alba,
4 apeluri pentru Salvamont Azuga,
4 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
4 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei,
2 apeluri pentru Salvamont Muntele Mic,
2 apeluri pentru Salvamont Bran,
1 apel pentru Salvamont Harghita-Formatia Gheorgheni,
1 apel pentru Salvamont Harghita –Formatia Toplita,
 1 apel pentru Salvamont Dambovita,
1 apel pentru Salvamont Arad,
1 apel pentru Salvamont Arges,
1 apel pentru Salvamont Covasna,
6 apeluri pentru Salvamont Bihor

Imagine

Sursa foto– Salvamont Prahova (facebook)

După acordarea primului ajutor, stabilizare și transport de la locul evenimentului de către salvamontiști, peste 80% dintre aceste cazuri au fost trimise către unitățile spitalicești cu ambulantele SAJ, SMURD si Salvamont, un caz a fost transferat elicopterului SMURD, restul, considerate mai ușoare fiind îndrumate către spital, pentru control suplimentar, cu mașinile apartinatorilor. S-au mai primit si 62 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre zona montană.

Peste 500 de salvamontiști în 90 de baze Salvamont din întrega țară sunt la datorie în acest moment.

Pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, echipele Salvamont pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Articolul precedentComerțul ilicit cu țigări a scăzut în 2019. Pentru prima dată, în ultimii 6 ani, piața neagră scade sub 14% din total
Articolul următorCifre record în 2019, la transferul de deținuți între România și alte state