În ultimele 24 de ore, echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.305 misiuni desfășurate de salvatori în data de 20.09.2022.

Cele mai multe cazuri au fost reprezentate de solicitările pentru acordarea de prim ajutor, 1.092 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.

De asemenea, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și stingerea celor 42 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 178 misiuni pentru protecția comunităților.

În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 5 persoane aflate în dificultate.

În ultimele 24 de ore au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele BACĂU (2), HARGHITA (2) și MUREȘ (1).

intre cele mai relevante misiuni, amintim:

  • O misiune complexă a avut loc ieri noapte, în județul Suceava, unde echipajele de stingere au acționat, pe raza localității Șcheia, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o sală de evenimente. Pompierii militari ajunși la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu posibilitatea de propagare la o pensiune aflată în vecinătate. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, flăcările au fost lichidate, fără a fi înregistrate victime.
  • O altă intervenție solicitantă a avut loc tot pe parcursul nopții de ieri, în județul Sibiu, când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea flăcărilor izbucnite la o locuință din localitatea Scoreiu. Echipajele de stingere ajunse la fața locului au constatat că incendiul se manifesta violent, generalizat, la mai multe construcții, cu posibilitate de propagare la proprietățile din proximitate. După aproximativ cinci ore de luptă cu flăcările, pompierii militari au lichidat arderea, împiedicând propagarea acesteia și fără a fi înregistrate victime.
  • Un accident rutier a avut loc ieri, în județul Neamț, unde salvatorii au intervenit pe DN 15 B, pe raza localității Poiana Teiului. Primele echipaje de descarcerare și prim ajutor ajunse la locul solicitării au constatat că, în urma impactului dintre două autotrenuri, au rezultat două victime, dintre care una inconștientă, în stop cardio-respirator. Pompierii salvatori au efectuat manevre de resuscitare, însă, din păcate, fără rezultat. Colegii noștri au evaluat și asistat medical cealaltă persoană, ulterior fiind transportată la spital pentru investigații medicale de specialitate.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 220 de pompieri salvatori și 158 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro*

 

Articolul precedentDâmbovița: Tânăr arestat preventiv după ce a spart o casă şi a furat mai multe bunuri
Articolul următorCodrin Ștefănescu: APP cere abrogarea Ordonanței de supraimpozitare a românilor – De ce acuză Guvernul