Polițiștii dâmbovițeni alături de  2 arheologi de la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște au recuperat astăzi (13 ianuarie) un tezaur format din aproximativ 1000 de monede vechi de aproximativ 500 de ani. Monedele fuseseră descoperite pe raza localității dâmbovițene Săbiești, de „căutătorii de comori” și se aflau în posesia unui bărbat din București.

Update|

Monedele descoperite la Săbiești au fost predate, conform unor noi informații, de descoperitorii acestora, autorităților locale. Prezența polițiștilor la recuperarea acestora a fost necesară conform procedurilor legale, în astfel de cazuri. A fost vorba de o deplasare la deținătorul tezaurului (custodele temporar al acestora), anterior momentului în care acestea au intrat în posesia arheologilor dâmbovițeni.

Știre inițială

 Polițiștii dâmbovițeni împreună cu specialiștii arheologi  dâmbovițeni au mers astăzi pentru a intra în posesia tezaurului. Nu este clar deocamdată dacă descoperitorii monedelor au fost cei care au anunțat descoperirea acestora sau, despre existența tezaurului, descoperit la Săbiești (lângă orașul dâmbovițean Răcari), s-a aflat întâmplător.

Imagine

Foto– Monede descoperite la Săbiești, în Dâmbovița

Conform IPJ Dâmbovița:

„In aceasta dimineata (n.m. 13 ianuarie 2020), politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, insotiti de un criminalist si de 2 arheologi de la Complexul Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, au acordat sprijin reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Dambovita pentru a intra in posesia a peste 980 de monede, descoperite de un barbat din Bucuresti, impreuna cu mai multe persoane, in urma unor activitati de detectie si sapare a solului pe raza localitatii Sabiesti.”

Din primele verificări se pare ca monedele dateaza din perioada 1500-1600 d. Ch și ar fi de origine spaniola, românească, poloneză si turcă.

Persoanele ce au făcut descoperirea sunt deținătoare legale de detectoare de metale.

În ceea ce privește locul unde au fost găsite aceste monede metalice, până în prezent, s-a stabilit ca acesta nu face parte din categoria siturilor arheologice.

Articolul precedentFoto| Chindia a început pregătirea de iarnă, printre palmieri și la +16 grade celsius
Articolul următorFără zăpadă, în Muntenia, în următoarele două săptămâni. Zăpadă puțină, doar la munte.