În perioada 15-21 octombrie la Târgoviște vor avea loc acțiuni în cadrul Festivalului Internațional de Astronomie, un eveniment dedicat Centenarului Marii Unirii și rolului pe care astronomia la avut în realizarea Unirii, precum și împlinirii a 25 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori.

La eveniment participă entități fizice și juridice din toate provinciile românești, Rep. Moldova, diaspora și străinătate: observatoare astronomice și planetarii, instituții astronomice, instituții de cercetare, asociații și cluburi de astronomie, organizații care promovează educația prin astronomie și științele spațiale, astronomi amatori, tineri pasionați de astronomie, edituri, firme de telescoape și produse cu caracter educativ, invitați din diaspora și din străinătate.

În Piața Tricolorului va avea loc în zilele de 19 și 20 octombrie un festival de astronomie în aer liber unde vor fi standuri ale entităților participante, expoziții de astrofotografie, desene și picturi cosmice, experimente, standuri de carte și reviste de astronomie, standuri firme de telescoape, rachetomodele, meteoriți la microscop, imprimante 3D, proiecții de imagini cosmice și muzică spațială. Se vor face observații astronomice prin telescoape performante, ziua la Soare iar seara la Lună, planete, roiuri de stele. Pe data de 19 octombrie va avea loc o întâlnire a publicului cu cosmonautul Dumitru Prunariu și prof. Alexandru Mironov.

La Muzeul de Istorie vor avea loc în zilele de 18, 19 și 20 octombrie sesiuni de comunicări pe diverse teme (rolul astronomiei și contribuția astronomilor la Marea Unire, proiecte și descoperiri românești în astronomie, proiecte de cercetare dedicate tinerilor români, educație prin astronomie), sesiune dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori – SARM, astronomia și educația prin astronomie în lume – prezentări ale participanților din străinătate, lansări și prezentări de carte, reviste și publicații astronomice, expoziții tematice: fotografie de peisaj nocturn, fotografie de înaltă rezoluție la Soare și Lună, colecție de calendare și anuare astronomice, astronomie tactilă și planetariu pentru nevăzători.

În ziua de 20 octombrie va avea loc o mini-gală a festivalului de cosmopoezie și un recital de muzică astrofolk.

La Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște va fi expusă o expoziție de desene cosmice realizate de elevi și fondul de carte de astronomie al bibliotecii.

Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului (Tinerii, Astronomia și Unirea), Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Parteneri ai proiectului sunt Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița.

Participarea la toate acțiunile este liberă. Instituțiile de învățământ și asociațiile educative sunt invitate să participe cu grupuri de elevi în zilele de 19 și 20 octombrie la festivalul în aer liber, iar profesorii și tinerii interesați de astronomie și proiecte educaționale și la sesiunile din cadrul festivalului.

Articolul precedentVIDEO Ideea „măreață” de îngustare a DN 7, în Găești, un fiasco total
Articolul următorSindicaliștii din Penitenciarul Găești îl acuză pe director de trafic de influență, abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale