Începand de vineri, 12 aprilie 2019, vor începe oficial inscrierile în Programul Rabla pentru autoturisme. Ministerul Mediului a pregătit 35.000 de vouchere pentru cea de-a 15 ediție, din 2019.

Plafonul pentru instituțiile publice a fost mărit de la 18.000 la 35.000 de prime de casare.
Și în acest an, prima pentru casarea unei mașini vechi se menține la 6.500 de lei, potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 661/2017 privind ghidul de finanțare a programului Rabla 2017-2019.
Suplimentar față de voucherul de 6.500 de lei, românii pot obține un ecobonus în valoare de 1.000 de lei sau un ecobonus de 1.700 de lei, în funcție de norma de poluare a mașinilor pe care intenționează să le cumpere.
Evenimentul de lansare a celor două programe a avut loc la Centrul Tehnic al Renault de la Titu, în prezenta ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.

„Ne dorim ca în acest domeniu pașii importanți să fie făcuți, exact așa cum scrie și în programul de guvernare. Guvernul acordă un spațiu mare cercetării și invovării din România. A venit momentul să ne aducem aminte de o perioadă în care nu exista o dezvoltare într-o anumită ramură a industriei fără ca să nu aibe suportul cercetării și inovării. Eu îi felicit pe producători, indiferent dacă este vorba de Dacia sau Ford, cum îi felicit și pe toți cei care sunt dealării lor și pe importatori. Consider că fiecare, în egală măsură, participă la înoirea parcului autonațional”, a precizat Gavrilescu.
„Românii doresc să își cumpere o mașină nepoluantă”
Oficialul a spus că Centrul de Cercetare Inovare și Dezvoltare al Renault de la Titu este reprezentativ pentru tot S-Estul Europei și a ținut să îi felicit pe toți românii care lucrează acolo.
„Consider că în orice domeniu avem nevoie de cercetare, de dezvoltare și inovare. Și pentru că suntem în plină desfășurare a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, să nu uităm că inclusiv odirectivă merge în acest sens. Și pentru că astăzi sărbătorim a 15-a ediție a lansării Programului Rabla, aceea de reînnoire a parcului auto național. Românii doresc să își cumpere o mașină nepoluantă, o mașină care din punct de vedere estetic să arate altfel și doresc să circule în siguranță pe drumurile acestei țări. Mai știu că ori de câte ori a fost nevoie, Administrația Fondului de Mediu, Ministerul Mediului și Guvernul au încercat să îmbunătățească de la ediție la ediție acest program, astfel încât sumele pe care noi le acordăm să fie unele care să stimuleze cetățeanul pentru a debloca acest sistem de rable, de deșeuri, care, de multe ori, ne dranjează atunci când ele sunt lăsate în curtea omului să plouă, să ningă peste ele pentru că nu mai pot fi folosite. Le vedem prin parcări, le vedem abandonate. Anul 2019 este anul pornirii motoarelor reciclării în România”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.
Minsitrul Mediului a mai precizat că a fost scoasă din ghidul de finanțare prevedrea ca mașinile care urmează să fie casate să aibă ITP-ul efectuat.
Articolul precedentVIDEO Șoferul vinovat de producerea accidentului de la Lungulețu se întorcea de o înmormântare. Era foarte obosit, spun rudele
Articolul următorVIDEO Faptele terifiante pe care le-a comis evadatul de la Găești