Unul dintre cei mai cunoscuți montaniarzi din Dâmbovița, dascăl a zeci de ghizi montani, Vali Băcanu, a murit la vârstă de ani. Un accident groanic i-a curmat viața. Medicii au încercat să îl țină în viață, dar nu au reușit.

Vali Băcanu a suferit un accident groaznic şi a a ajuns la Spitalul Floreasca din Capitală, acolo unde a decedat. În cursul zilei de astăzi familia îl va aduce acasă, urmând ca vineri sau sâmbătă să fie înmormântat.

Vasile (Vali) Băcanu a fost absolventul primei promoții (anii 70) a Școlii de ghizi a B.T.T.-ului Dâmbovița, iar de atunci a „dăscălit”, în calitate de monitor, zeci de promoții de ghizi. Născut pe plaiurile Ghirdovenilor, a iubit oamenii, natura, dar mai ales muntele, cu o dăruire fără seamăn.

Băcanu a fost membru fondator al Clubului de Turism „Chindia” (15 decembrie 1983), apoi a înființat și a condus Clubul de alpinism „Morena” din Moreni, club pe care l-a afiliat la „Clubul Alpin Român” reușind să ajungă, într-una din expediții, în munții Scoției.

A făcut parte din echipa Asociației de Turism „Chindia” cea care, în 1996, a dus simbolurile Târgoviștei și ale României în Caucaz, pe cele mai înalte cote ale Europei.

A fost membru al formației Salvamont Dâmbovița mulți ani de zile îndrumând, sau chiar salvând, sute de turiști pe cărările Bucegilor sau ale Leaotei.

Vali Băcanu este membru de onoare al Asociației „Chindia Jurasic Park” fiind unul din „dinozaurii” activi ai mișcării montane dâmbovițene.

„Vara aceasta a fost la un prieten din Italia, în Alpii italieni. Era în formă. Acum trei săptămâni a fost în ultima (din păcate și la propriu) ascensiune montană, pe „Acul Crucii” – Acele Morarului din Bucegi. Poate, un loc simbolic, important pentru un om credincios. Ieri a plecat mai sus, în ceruri, să ne vegheze și să ne înveselească mereu, în momentele noastre de tihnă, în jurul focului de tabără. Drum bun, printre stele, Vali!”, i-a transmis președintele Asociației Chindia Jurasic Park, Nicu Posta, în numele a sute, poate mii, de prieteni montaniarzi din toată țara.

Articolul precedentMai mulți infractori, prinși și trimiși după gratii
Articolul următorGrevă în transportul public,din Târgoviște