Autoritățile dâmbovițene au luat măsuri radicale pentru a limita răspândirea virusului de pestă porcină africană, localizat la un porc mistreț în zona Runcu, din Dâmbovița. S-a decis, printre altele, vânarea tuturor porcilor mistreți din zonă.

Vânarea tuturor porcilor mistreți, din fondul de vânătoare de la Runcu sau reducerea efectivelor de mistreți din zonele învecinate, sunt doar câteva dintre măsurile anunțate de DSVSA Dâmbovița, după ce sâmbătă, 06 aprilie 2019, a fost confirmată existența focarului de pestă porcină africană (PPA) pe un fond de vânătoare din zona Runcu.

Iată comunicatul de presă al DSVSA Dâmbovița:

Virusul Pestei Porcine Africane a fost diagnosticat la un porc mistreț găsit mort pe raza fondului de vânătoare nr. 13 Runcu, aparținând APMTC Runcu.

Suspiciunea a fost emisă în data de 05.04.2019, în urma emiterii buletinului de analiză de către LSVSA Dâmbovița. Probele au fost expediate către IDSA București, care a confirmat suspiciunea în data de 06.04.2019.

A fost convocată o ședință a CLCB Dâmbovița sub coordonarea prefectului pentru emiterea planului de măsuri pentru combaterea și eradicarea Pestei Porcine Africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite o serie de măsuri cum ar fi: vânarea integrală a mistreților prin metode care nu dislocă efectivul, reducerea efectivului de mistreț din fondurile de vânătoare învecinate, neafectate de  Pesta Porcină Africană, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare.

Proprietarii din zonă au fost informați să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu alte materiale suscceptibile de a fi contaminate, provenite din fondul de vânătoare.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.”

Articolul precedentS-au pus în vânzare biletele pentru România-Lituania la handbal masculin
Articolul următorAniversare cu victorie, pentru Sorana Cîrstea, la Lugano