Centrul Local de Combatere a Bolilor, din județul Dâmbovița, a luat astăzi decizia să declare stins focarul de pestă porcină africană, de la Lucieni, o localitate aflată în apropiere de Târgoviște. Pesta porcină africană fusese depistată la animale dintr-o singură gospodărie,din localitate, în luna septembrie a anului 2018.

Cazul de pestă porcină africană, înregistrat în gospodăria unui cetățean din Lucieni, a fost, cel mai probabil, datorat faptului că animalele bolnave fuseseră aduse dintr-o zonă contaminată.La momentul descoperirii faptului că acestea sunt infectate cu virusul PPA, s-a luat decizia sacrificării acestora. Deasemenea s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km de la focar şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km faţă de această localitate.

Conform unei comunicări a Prefecturii Dâmbovița:

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor(CLCB) din județul Dâmbovița s-a întrunit în ziua de 14.11.2018, în vederea luării deciziei de stingere a focarului de Pestă Porcină Africană(PPA), identificat într-o gospodărie din localitatea Lucieni, județul Dâmbovița.

Având în vedere activitățile cuprinse în planul de măsuri pentru combaterea PPA, aprobat în ședința CLCB-Dâmbovița în data de 16.09.2018, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Dâmbovița, prin implicarea medicilor veterinari concesionari și oficiali, a luat toate măsurile, conform legislației în vigoare, în zona de protecție cât și în zona de supraveghere.

În situația în care nu au mai fost depistate animale bolnave, moarte sau cu semne clinice atribuite Pestei Porcine Africane, iar rezultatul probelor serologice recoltate de la suine din zonele amintite a fost unul negativ, s-a luat decizia de stingere a focarului PPA din localitatea Lucieni.”

Decizia face ca localitatea Lucieni, din Dâmbovița, să scape de restricțiile în ceea ce privește transportul în și din localitate a suinelor vii sau a cărnii de porc.

Articolul precedentALDE Dâmbovița- atac la Iohannis și parlamentarii europeni, după rezoluția privind statul de drept din România
Articolul următorPrimari PSD,din Dâmbovița, întâlnire de taină cu Codrin Ștefănescu, la sediul PSD din București