Chiar dacă a a anunțat cu surle și trâmbițe un proiect comun româno-german de construire a unui transportor blondat, în realitate uzina Automacanica din Moreni supraviețuiește din mentenanțe.

Liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, a precizat că Automecanica a primit de la MApN 3 transportoare blindate pe care trebuie să le repare și să le șlefuiască până la ultima piuliță.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a trimis deja la reparaţii, la Moreni, trei maşini ale Armatei Române, din totalul de 30, cărora uzina dâmboviţeană le asigură mentenanţa.

„Ministerul Apărării Naţionale a venit în sprijinul Uzinei Automecanica Moreni, ca şi în ceilalţi ani. Au fost trimise deja primele trei maşini, la reparaţii, la mentenanţă, din cele 30 promise. Deci primele maşini au sosit săptămâna trecută în societate deşi nu au bugetul aprobat. Sunt convins că oamenii din MApN vor înţelege şi ceea ce spun eu mereu cu privire la transportorul românesc, la care noi lucrăm împreună, numai că trebuie să ne sprijinim unii pe alţii, să ne ajutăm şi să încercăm să convingem politicul că transportorul românesc (TBT) trebuie să fie pus din nou pe tapet”, a spus Constantin Bucuroiu.

Este vorba de transportoare 4×4 și 8×8 care deja se află în dotare Armetei Române.

„Noi în fiecare an reparăm transportoare din dotarea Armatei Române. Sunt reparatii capitale, se demontează totul. Vorbim de transportoare pe roți blindate. Pentru noi e un succes. Ne asigură supraviețuirea. NAPN ne-a venit mereu în ajutor”, a mai spus Bucuroiu.

La începutul anului 2018, Rheinmetall, prin compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), în care părţile deţin 50%, anunţa, printr-un comunicat de presă, că va crea peste 600 locuri de muncă directe şi indirecte la Moreni, unde se vor construi 400 de transportoare blindate 8×8 Agilis, iar circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România.

La Moreni ar trebui să se deruelze proiectul AGILIS, care presupune realizarea a 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, primul urmând a ieşi pe poartă uzinei în 2020.

Proiectul ar urma să meargă în paralel cu contractul pe care MApN îl va semna cu General Dynamics pentru alte 227 de transportoare Piranha V asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti.

Automacanica Moreni mai are acum 300 de oameni angajați. Unitatea ar avea capacitatea, potrivit liderilor de sindicat, să producă 52 de transptare pe an dar și să creeze un produs nou. Salariul mediu este apropiat de salariul mediu brut pe economie.

Articolul precedentCarambol între 6 mașini, pe Dn 72, la Mija
Articolul următorPovestea Biancăi, o elevă cu tetrapareză care participă cu echipa României la Jocurile Mondiale Special Olympics