Nu toată lumea a avut de suferit, din punct de vedere economic, în timpul epidemiei de coronavirus și a stării de urgență. Un spațiu de carantină instituționalizată, stabilit de autorități, într-un hotel din centrul orașului Târgoviște, a încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, pentru că a găzduit și a asigurat masă persoanelor ce au fost trimise în carantină, în perioada 7 aprilie-24 mai.

Conform normelor aplicabile în perioada de stare de urgență (și pentru starea de alertă, dar doar parțial) se decontează, din Bugetul Ministerului Sănătății, cheltuielile cu cazarea persoanelor aflate în carantină, conform prevederilor art.8 alin. 7 din Ordonanța de Urgentă nr.11/2020, privind stocurile de urgență medicală și măsuri aferente instituirii carantinei. Cheltuielile, ce sunt decontate de stat, sunt cele cu cazarea si hrana asigurată carantinaților, de către unitățile de primire.

FotoHotel în Târgoviște, spațiu de carantină

În plus, la cerere, se pot deconta cheltuieli pentru apă,îmbrăcăminte, mijloace de comunicare sau tratamente medicale ce au fost puse la dispoziția persoanlor carantinate pe perioada în care au stat în carantină. Contractele, întocmite conform legii, sunt realizate între Direcțiile de Sănatate Publică, pe de o parte, și Administrațiile Locale pe raza cărora se află spațiul de carantinare, pe de altă parte.

La Târgoviște un astfel de spațiu de carantinare este situat chiar în centrul orasului, fiind vorba de cea mai mare unitate hotelieră din oraș. Aici au fost carantinați,începând din data de 7 aprilie 2020, dâmbovițeni ce reveneau în țară din zonele roșii pentru coronavirus. În luna mai, 2020, spre exemplu, au fosta în carantină, aproximativ 150 de persoane în acest spațiu.

Imagine

Conform unor adrese, trimise către administrația locală din Târgoviște, ce la rândul său trimite cererea de decontare, din bugetul de stat, către Ministerul Sănătății, proprietarii complexului hotelier de la Târgoviste, ce a funcționat ca spațiu de carantină (până acum), pentru 48 de zile, au solicitat decontarea a aproximativ 1,2 milioane de lei pentru cheltuielile din această perioadă.

Astfel, în perioada 7 aprilie-30 aprilie 2020, cerere de decontare este pentru suma de 747.945 de lei. Iar pentru perioada 1 mai-24 mai 2020 ( ultima zi de cazare și masă se spune în document) s-a solicitat suma de 460.600 de lei.

Pentru această ultima perioadă au fost asigurate servicii de cazare în 98 de camere, iar servicii de masă pentru 148 de persoane spun reprezentatii hotelului în cererea de rambursare.

Fondurile, de aproximativ 1,2 milioane de lei, ce constituie venituri suplimentare în bugetul administrației locale de la Târgoviște, vor fi aprobate, într-o ședința de consiliu local din data de 27 mai. Plata către unitatea de cazare, ce a gazduit persoanele carantinate, a fost facută anterior, din bugetul local.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Cum s-a cățărat în vârf baronul „Portofel”, Marian Oprișan
Articolul următorFără pestă porcină africană, la porcii domestici, în județul Dâmbovița. A fost stins și ultimul focar. La mistreți mai sunt încă probleme