Autoritățile dâmbovițene au anunțat că fost stins și ultimul focar de pestă porcina africană, localizat la porcii domestici, din județul Dâmbovița. 70 de focare, în 31 de localități din Dâmbovița, au fost stinse în ultimii doi ani, de la apariția virusului de PPA în România. Exista însă, în continuare, focare de PPA localizate la porcii mistreți, acestea, conform normelor internaționale , neputând fi declarate stinse mai devreme de doi ani de la data apariției lor.

Conform datelor furnizate de Instituția Prefectului județului Dâmbovița:

„În prezent, la nivelul județului Dâmbovița nu mai sunt active focare de pestă porcină africană la porcul domestic. În data de 21.05.2020, președintele Centrului Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița a semnat ultima decizie de stingere a focarului de pestă porcină africană din localitatea Mavrodin, orașul Răcari.
Măsura a fost luată având în vedere că nu au mai fost depistate animale bolnave, moarte sau cu semne clinice atribuite Pestei Porcine Africane, iar rezultatul probelor serologice recoltate de la suine din zona amintită a fost unul negativ. Precizăm că în județul Dâmbovița au fost active 70 de focare de PPA la porcul domestic, confirmate în 31 de localități.”

Imagine

Sursa fotoANSVSA

ANSVSA, pe de altă parte, amintește, într-un comunicat din data de 22 mai, că, la nivel național, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 154 de localități din 24 de județe, cu un număr de 278 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 17 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

La nivel național în intervalul 14 – 20.05.2020 au fost înregistrate 8 focare noi:

  • Județul Teleorman – 2 focare;
  • Județul Sălaj – un focar;
  • Județul Buzău – un focar;
  • Județul Dolj – un focar;
  • Județul Bacău – un focar;
  • Județul Mehedinți – un focar într-o fermă comercială;
  • Județul Olt – un focar într-o fermă comercială.

În județul Dâmbovița au fost găsiți morți 64 de mistreți iar alți 23 (cu PPA) au fost vânați.În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, precizează ANSVSA.

Tot ANSVSA mai precizează că până la acest moment (22 mai 2020) au fost plătite despăgubiri,în județul Dâmbovița, pentru 79 de exploatații din cele 83 afectate, în valoare de 9.397.660 de lei.

Articolul precedentCât a câștigat în timpul epidemiei de coronavirus un spațiu de carantinare din Dâmbovița. Peste 1 milion de lei pentru 48 de zile
Articolul următorAproape patru ani de pușcărie pentru un dâmbovițean ce a condus fără permis