Electroaparataj Târgoviște se află într-o situație delicată. În a 33- zi de grevă sindicaliștii au aflat că acționarii au decis dizolvarea voluntară a societății însă spun că nu vor renunța la acțiunea de protest.
Electroaparataj Târgoviște este controlat de Broadhurst Investment LTD, un fond de investiții din România, administrat de fondul de investiții New Century Holdings (NCH).
În anul 2006, Broadhurst deținea companiile Romarta, Winmarkt, Valmetex, pachete majoritare de acțiuni la Electroaparataj, Elpreco și Vel Pitar, precum și pachete minoritare din Unirea Shopping Center, Cocor București, Antibiotice SA, Asirom, Oțelinox din Târgoviște, Turbomecanica, rafinăria Astra Română Ploiești și altele.
New Century Holdings (NCH) este un grup american de investiții cu activităț în țări din Europa Centrală și de Est.
New Century Holdings se află pe piața românească din anul 1994, iar în prezent administrează participații majoritare și minoritare la peste 300 de companii românești din diverse sectoare de activitate, implicându-se în dezvoltarea mai multor domenii importante ale economiei românești: industria electrotehnică, a materialelor de construcții, de morărit și panificație, servicii financiar-bancare, Internet/IT, servicii financiare de capital, și proprietăți imobiliare.
Grupul este reprezentat în România prin NCH Advisors, al cărui președinte este Siminel Andrei[2]. NCH Advisors administrează mai multe fonduri de inves­ti­ții, printre care Lindsell Enterprises și Broadhurst[3]. Este unul dintre cei mai importanți investitori în companiile cotate la Bursa de Valori București, prin deținerea unor participații minoritare sau majoritare.
Principalele revendicări ale salariaţilor sunt:
– creşterea  salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional
– introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare
– acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie
– acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă
– acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%
– folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în / subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1400 lei/salariat/an
– plăti compensatorii în caz de disponibilizare
-prima Paşte/Crăciun 650 lei
– prima de vacanţă – 1200 lei
–  tichete de masă de 15 lei/zi.
Comunicat integral al Electroaparataj S.A
„Angajații Electroaparataj S.A. au primit măriri salariale în fiecare an din ultimii 3, în societate nu se desfășoară activitate în condiții speciale de muncă, iar orașul Târgoviște are câteva fabrici care sunt în permanentă căutare de angajați. Dacă Electroaparataj S.A. nu ar fi oferit condiții salariale competitive, angajații acesteia s-ar fi mutat la alte fabrici – ceea ce nu s-a întâmplat.
În ultimele luni au avut loc 6 întâlniri între managementul societății și Sindicatul Valahia, ocazie cu care au fost puse la dispoziția Sindicatului Valahia toate datele financiare ale societății. Electroaparataj lucra peste 85% pentru export și nu are posibilitatea de a obține creșteri de venituri peste cele care au fost alocate maririlor salariale acordate în ultimii 3 ani.
Managementul a explicat Sindicatului Valahia că societatea nu are condiții grele de muncă care să impună acordarea de alimentație de protecție și că angajează un personal pe care îl califică în 3 zile că să efectueze operațiuni foarte simple – activități cu valoare adăugată foarte mică și care nu suportă salarii crescute.
De asemenea, managementul a explicat Sindicatului Valahia că motivul pentru care clientul principal ABB face aceste operațiuni în România este relația de peste 15 ani existența între companii și costul scăzut al forței de muncă, precum și faptul că, în cazul în care Electroaparataj S.A. ar presa pentru o creștere de prețuri, atunci ABB ar muta operațiunile în altă parte (ceea ce deja se întâmplă).
Sindicatul Valahia, neavând nimic de a face cu societatea, nu știa aceste elemente și a fost luat prin surprindere – aflându-le, ar fi putut renunta, dar asta ar fi echivalat cu o “înfrângere”, și de aceea a decis să meargă mai departe, până când fie Electroaparataj va intră în faliment, fie actionarii acesteia vor trebui să lichideze afacerea pentru a evita intrarea în faliment.
În extremis, i s-a oferit Sindicatului Valahia șansă de a prelua conducerea prin închirierea activelor societății (direct sau prin intermediar), dar această propunere a fost refuzată. De asemenea, li s-au oferit angajaților salarii compensatorii și un termen de 6 luni pentru a-și găși locuri de muncă mai bune dar Sindicatul Valahia a respins și această propunere”, se arată într-un comunicat al Electroaparataj Târgoviște SA.
Articolul precedentPrimul avertisment în privința căldurii ridicate, venit, în acest an, din partea medicilor
Articolul următorTânăr din Valea Mare, acuzat că ar fi violat o minoră în vârstă de 13 ani