Consilierii locali de la Târgoviște au aprobat astăzi, 30 ianuarie 2020, cedarea, în folosință gratuită, către Arhiepiscopia Târgoviștei, a unei suprafețe de teren de aproximativ 5,5 hectare, aflată în proprietatea orașului Târgoviște. Pe terenul cedat, ce se află la marginea orașului, adiacent DN 72 (pe segmentul Târgoviște-Găești), se intenționează construirea unui cimitir cu o capacitatea de aproximativ 10.000 de locuri.

În momentul de față, la Târgoviște, cele trei cimitire, aflate în administrarea Direcției de Salubritate a Primăriei Târgoviște, nu mai au spațiu necesar pentru a fi create locuri de veci noi, decât pentru câteva sute de locuri.

Imagine

Cei de la Arhiepiscopia Târgoviștei au venit cu un proiect ce presupune cedarea, de către administrația locală, a unui teren în suprafață de 5,5 ha, ce să fie administrat, pe o perioadă de 49 de ani, de către Biserică, pentru crearea unui nou cimitir. Ar fi primul ce ar urma sa fie administrat direct de Biserică, la Târgoviste. După ce a prezentat, în fața consilierilor locali, un proiect de construcție a noului cimitir, reprezentantul Arhiepiscopiei Târgoviște, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu (foto) a afirmat ca nu se intenționează a se face o afacere, de către Biserică, prin această inițiativă.

Imagine

Imagine

Foto-Teren cimitir nou Târgoviște (sursa foto-google maps, iunie 2018)

Calcule noua investiție

Calculul celor de la Arhiepiscopia Târgoviștei este că amenajarea noului cimitir va costa aproximativ 2 milioane de euro, terenul fiind unul viran, la momentul actual. Terenul este situat in vecinătatea zonei industriale a Târgoviștei, chiar lângă Oțelinox Târgoviște.

Cimitirul Central Târgoviste (foto 2018)

Tot conform celor de la Arhiepiscopia Târgovistei, după ce cimitirul va fi gata amenajat,în 20 de ani de funcționare, veniturile Bisericii, din exploatarea acestui spațiu, vor fi de 523.000 de euro. Investiția inițială de amenajarea a acestui spațiu, de 2 milioane de euro, cei de la Arhiepiscopia Târgovistei se angajează să o obțină din fonduri proprii, de la Consiliu Județean Dâmbovița,  de la Secretariatul de Stat pentru Culte și de la …Primăria Târgoviște.

După dezbateri îndelungate,în Consiliul Local Municipal Târgoviște, consilierii locali și-au dat acordul (14 voturi pentru,4 abțineri, 1 vot împotrivă) pentru ca terenul să fie cedat Arhiepiscopiei Târgovistei,în folosință gratuită, pentru construirea unui cimitir.

Singura întrebare la acre nu s-a oferit un răspuns, in cadrul ședinței de Consiliu Local,  este de ce nu a construit administrația locală de la Târgoviște respectivul cimitir, din moment ce avea terenul, necesitatea unei astfel de investiții era evidentă, iar suma de 2 milioane de euro nu era neapărat o povară imensă asupra bugetului orașului. Administrația locală, prin Direcția de Salubritate are în grijă cele trei cimitire existente momentan, la nivelul orașului Târgoviște.

Articolul precedentPSD Dâmbovița vrea să îl facă cetățean de onoare pe artistul Tudor Gheorghe, în toate localitățile conduse de social-democrați
Articolul următorOMS a declarat stare de urgență la nivel global, în urma epidemiei de coronavirus