O a şaptea persoană a decedat în urma epidemiei de coronavirus din nordul Italiei, a relatat luni agenţia de presă ANSA citată de Reuters, în timp ce numărul cazurilor confirmate de contagiere a depăşit 220. În România autoritățile au decis adoptarea de măsuri suplimentare în punctele de frontieră, iar local DSP-ul și unitătățile medicale sau cele cu rol de monitorizare (DSU) au primit instrucțiuni suplimentare, pentru a limita efectele unei posibile epidemii și în România.

Potrivit ANSA, cel mai recent caz de deces este cel al unui bărbat în vârstă de 80 de ani care a fost transportat săptămâna trecută la un spital în Lodi în urma unui atac de cord. Medicii suspectează că bărbatul a contractat virusul de la un alt pacient. Anterior luni, postul public RAI a anunţat cea de-a şasea victimă a epidemiei de coronavirus din Italia, o persoană diagnosticată cu cancer, din oraşul Brescia, notează Agerpres.

Descoperirea mai multor focare vineri, ziua în care a fost anunţat primul deces al unui italian (şi totodată al unui european), apoi înmulţirea rapidă a cazurilor semnalate îngrijorează autorităţile şi populaţia locală. Italia a devenit astfel ţara cea mai afectată din Europa după debutul acestei epidemii de pneumonie virală, înregistrat în decembrie, în China. Cele mai numeroase cazuri au fost recenzate în regiunile Lombardia (regiunea oraşului Milano) şi Veneto (regiunea oraşului Veneţia).

Comunicat Ministerul Sănătății (23 februarie)

”Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.”

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

În Dâmbovița, a avut loc întâlnire a reprezentanților Prefecturii cu cei ai DSP, Crucii Roșii, Inspectoratului Școlar, ISU pe acest subiect. Nu a fost comunicată nicio hotărâre oficială legată de acest subiect, după întâlnirea ce a avut loc astăzi, 24 februarie 2020.

Articolul precedentPSD a câștigat la CCR: Ludovic Orban nu poate fi desemnat a doua oară ca premier. Președintele și premierul au reacționat
Articolul următorSorana Cîrstea a părăsit turneul de la Doha, din primul tur, după ce a fost învinsă de Elena Rybakina, în trei seturi