Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care coordonează ancheta în cazul grupării care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, spune că peştele provenea din fluvii extrem de poluate din Spania şi Italia, unde pescuitul este interzis.

Peştele era transportat în condiţii improprii, iar pe drum se strica, însă membrii grupării îl marinau sau îl spălau cu oţet ca să nu mai miroasă, acesta fiind comercializat apoi în diverse magazine.

Teodor Niţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru acest dosar anchetatorii au avut şase luni mandate de supraveghere tehnică, ulterior constatând că nu este vorba doar de o chestiune naţională şi au luat legătură cu poliţia din Spania, afacerea având legături şi în Franţa, Italia şi Ungaria.

El a precizat că persoanele respective pescuiau prin metode barbare în ape în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale.

“Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Nu au autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii. Vorbim de cantităţi de peste 500 de tone”, a explicat procurorul.

El a menţionat că erau preferate pentru pescuit fluviile Ebru din Spania şi Po din Italia.

Apoi, cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone deoarece acestea nu prea erau controlate, a menţionat anchetatorul.

Teodor Niţă a precizat că pe drum peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi.

Procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a precizat că acest peşte ajungea inclusiv la marii retaileri din România.

Teodor Niţă susţine că această reţea a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mai puţini.

Procurorul a mai spus că mai întâi trebuie să centralizate informaţiile legate de percheziţiile din celelalte ţări şi apoi vor fi puse persoane sub acuzare, estimând că numărul acestora ar putea fi de 60-70. Acestea persoane ar putea fi cercetate pentru grup infracţional organizat pentru comercializarea de produse alterate, braconaj şi posibil şi evaziune fiscală.

Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare, marţi, peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, a anunţat IGPR.

Au fost confiscate 30 de tone de peşte.

În România, au fost 115 percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentSpectacol pentru copii, la Târgoviște: ”Portativul copilăriei”
Articolul următorMuzeele din Târgoviște care vor fi deschise în Noaptea Muzeelor 2019