Consiliul Judeţean Dâmbovița a inclus în lista de investiții elaborarea unei expertize tehnice pentru DJ 720.

Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat includerea în lista de investiții pe anul 2022 a obiectivului „Servicii de elaborare Expertiză Tehnică pentru zonele afectate de fenomene de instabilitate și cedări ale sistemului rutier pe DJ 720 – Gura Ocniței – Moreni – Limită județ Prahova”.

Investiția este estimată la 130.000 de lei, inclusiv TVA, și va consta în măsurători topografice pe toată ampriza drumului și vecinătăți; elaborare expertiză tehnică; investigații geotehnice și teste de laborator (sondaje și 8 foraje a câte 10 m pe zonele cu potențial de alunecare); proiectare soluție tehnică de consolidare cu piloți forați Ø400 mm.

“În vederea finalizării lucrărilor pe Lotul 1 al proiectului finanțat din fonduri externe nerambursabile «Dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ720, DJ720B, DJ711 și DJ101B pe traseul Limită județ Prahova –Moreni – Gura Ocniței – Răzvad – Ulmi – Târgoviște – Comișani – Bucșani – Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca – Cornești – Butimanu – Niculești – Limită județ Ilfov» – SMIS 117822, ca urmare a deteriorării apărărilor de mal pe anumite tronsoane, după întocmirea documentațiilor tehnice, este necesară aprobarea prezentei Note de fundamentare în vederea includerii în lista de investiții, pe anul 2022, a obiectivului «Servicii de elaborare Expertiză Tehnică pentru zonele afectate de fenomene de instabilitate și cedări ale sistemului rutier pe DJ 720 – Gura Ocniței – Moreni – limită județ Prahova»”, explică autoritățile județene, în nota de fundamentare atașată proiectului.

DJ 720, și în atenția autorităților din Prahova

Patru ofertanţi s-au înscris la licitaţia lansată de Consiliul Judeţean Prahova pentru modernizarea DJ 720, din fonduri europene, după mai multe proceduri de selecţie care s-au încheiat fără desemnarea unui constructor, iar în iulie au început lucrările pe tronsonul (limita judeţului Dâmboviţa- Diţeşti – Filipeştii de Pădure – Călineşti – DN1). “Este al doilea proiect european de acest gen pe care îl implementăm, după cel de modernizaare a DJ 102K, DJ 102D și DJ 100C, șosele aflate în sud-estul județului, aproape de granița cu Ialomița și Buzău. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere va aduce dezvoltare economică și creșterea calității vieții prahovenilor”, declara, la acel moment, președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.

Tronsonul de aici, cu o lungime de aproape 15 km, va beneficia de  refacerea integrală a sistemului rutier, asigurarea scurgerii apelor, realizarea  a peste 10 km de șanțuri de beton și a aproape 9 km de rigolă carosabilă. La acestea se adaugă amenajarea trotuarelor și lucrări de siguranța circulației.

De asemenea, în proiect au fost incluse reparații la podul peste pârâul Roșioara (km 20, Filipeștii de Pădure), peste râul Provița (km 24+366, la Florești), peste râul Prahova (km 27, la Florești) și la pasajul denivelat peste linia CF 300 București – Borș (km 29, la Florești)

Durata execuţiei este de 18 luni, iar valoarea proiectului este de 85.394.936,73 lei (inclusiv TVA).

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentAcţiune a poliţiştilor pentru verificarea transportului public de persoane
Articolul următorJurnalistul Dan Bucura: România ar putea face bani din rezervele de gaze. În schimb, ni se vinde himera din Marea Neagră