Nu au trecut decât două zile, de la ultima actualizare a evoluției pestei porcine africane, furnizată de ANSVSA, în care numărul de focare era în scădere, că o nouă veste a lovit crescătorii de porci din Dâmbovița. Astăzi, 12 decembrie 2019, au fost confirmate focare de pestă porcină africană în trei comune și orașul Pucioasa, dar și pe două fonduri de vânătoare. În plus, există suspiciuni că și la o fermă de creșterea porcilor de la Șuța Seacă și-a făcut apariția virusul.

Anunțul a acăzut ca un trăsnet, pentru că vine chiar înainte de Crăciun, perioadă când de obicei oamenii sacrifică porcii din gospodărie, conform tradiției. În Dâmbovița confirmarea a fost fără echivoc.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 12.12.2019, ora  13.15,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe exploatații nonprofesionale precum și pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează:

–  1 gospodărie în localitatea Bungetu – Comuna Văcărești;

–  1 gospodărie în localitatea Răscăeți – comuna Răscăeți;

–  1 gospodărie în Orașul Pucioasa;

–  1 gospodărie în localitatea Stătești – comuna Vârfuri;

–  Fondul de vânătoare 16 Valea Ialomiței aparținând Asociației Cinegetice Dacia;

–  Fondul de vânătoare 10 Tătărani aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Dâmbovița.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.

Totodată, în cadrul ședinței CLCB de astăzi, a fost aprobată decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune pentru o exploatație comercială autorizată sanitar veterinar de pe raza localității Șuța Seacă – Comuna Raciu.(n.m. Exploatația, o fermă de creșterea porcilor, este una importantă din Dâmbovița, fiind vorba de câteva mii de animale)

Planuri porci mistreți

În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț, au fost aprobate planurile de măsuri privind combaterea, pentru cele două fonduri de vânătoare, și s-a dispus îndeplinirea următoarelor activități:

  • Măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA;
  • Înființarea unui grup de experți cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi și epidemiologi specialiști în zona sălbatică;
  • Punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor de porci din zona definită ca infectată;
  • În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă și dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului;
  • Se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii.
Articolul precedentVolei feminin| Victorie „mică” pentru CSM Târgoviște, pe terenul celor de la FC Argeș
Articolul următorPietoni răniți grav, în două accidente rutiere, petrecute la Valea Mare și Săcuieni