Aproape jumătate din cei 700 de salariați ai Uziunei Mecanice Mija, specializată în producția de proiectile și grenade de mână, dar și subansamble auto, din fontă și oțel, au plecat acasă în ultimele luni.

Sindicaliștii vorbesc despre lipsa reală de contracte pentru producția de armament, dar acuză și o sabotare din interior a instrustriei din țara noastră.

Secretarul național pe probleme din industria de apărare din cadrul Sindicatului „Solidaritatea Metal”, Constantin Bucuroiu, a declarat că nu s-ar fi ajuns la concedieri dacă Guvernul ar fi modificat HG 1740/2005, în care se spune că atunci când Armata are de vândut produse declasificate, prioritate au firmele străine.

„În loc să le cumpărăm noi, să facem profit, să ne câştigăm salariile, le cumpără bulgarii. Facem totul pentru alţii, nu facem nimic pentru noi. Mija putea să beneficieze de un sprijin din partea statului. Există o HG 1740/2005 care spune că atunci când armata dispune de produse declasate de graul I, II, III și IV, cei care au prioritate în cazul unei licitații sunt firmele din străinătate, chiar dacă o firmă românească oferă același preț. Din armamentul respectiv se poate recupera ceea ce nu poate fi afectat. Înlocuiesc partea de explozibil și produsul e ca și nou. Costurile sunt mai mici, ei pot vinde mai ieftin și atunci intră mult mai ușor pe piață. La noi s-a încercat modificarea acestei hotărâri, dar nu am reușit să trecem de Ministerul Justiției cu chestia asta. Este halucinant să nu îl putem ajuta pe al nostru. Industria de apărare românească, din ordine de anumite nivele, trebuia să dispară”, a spus acesta.

Din septembrie 2018 și până în prezent numărul de salariați s-a diminuat cu 300 și ar mai putea urma încă 100. Unii au fost disponibilizați iar alții, care aveau contracte pe perioadă determinată, nu au mai fost ținuți în firmă.

„Au avut comenzi bune acolo și au ajuns ca în 2017 să aibă 700 de salariați, dintre care vreo 300 și ceva pe perioadă determinată. Datorită faptului că un contract cu o firmă din SUA s-a oprit din motive care nu au depins de români, au fost nevoiți să renunțe la o parte dintre salariați. S-a renunțat în primă fază la cei angajați pe perioadă determinată, de un an, care au fost vreo 150. În a doua fază s-a renunțat la alte câteva zeci. Este un lucru foarte dureros”, spune Constantin Bucuroiu, secretar național pe probleme din industria de apărare în cadrul Sindicatului „Solidaritatea Metal”, mai precizat Constantin Bucuroiu.

Uzina Mecanică Mija

Fabrica a fost înființată în anul 1938, sub numele de Întreprinderea Română Mecanică și Chimică Mija, ca societate pe acțiuni, cu scopul de a produce bombe de aviație și încărcătoare pentru mitraliere de avion. Unul din fondatori a fost cunoscutul savant Elie Carafoli.

Până in 1989, la Mija se produceau grenade de mână ofensive și defensive, bombe de aviație, rachete antitanc, mitraliere cu două și patru țevi, proiectile reactive, cutii de viteze pentru transportoare blindate, dar și alte piese de mici sau mai mari dimensiuni.

Uzina era utilată cu mașini de prelucrat cu comandă numerică, mașini produse în Germania, Elveția, Japonia.

În 1991, întreprinderea a intrat în componența nou-înființatei Regii Autonome de Tehnică Militară (RATMIL RA), unitate aflată în subordinea Ministerului Industriilor.

Din acel an, volumul comenzilor de tehnică militară a scăzut astfel încât uzina s-a văzut nevoită să se reorienteze spre producția civilă. În anul 2002, fabrica producea, pe lângă armament, cutii de viteze și mașini agricole.

Sursa: ro.wikipedia.org

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedent561 de locuri de muncă disponibile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă
Articolul următorCetățean egiptean arestat, după ce a șantajat mai mulți români cu publicarea unor imagini indecente pe internet