Autoritățile locale dâmbovițene au confirmat apariția a două noi focare de pestă porcină africană (PPA), în județ. Este vorba de orașul Răcari și fondul de vânătoare de la Finta, la un porc mistreț.

Evoluția virusului de PPA nu poate fi stopată. Cel puțin aceast este concluzia după frecvența cu care apar focarele (cele înregistrate oficial) și în județul Dâmbovița. Situația se deteriorează de la o zi la alta (vezi cele mai recente actualizări www.realitateadedambovita.net)

Imagine cu un caracter ilustrativ

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 08.08.2019, ora  16.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: 1 gospodărie;
  • Fondul de Vânătoare 28 Finta (porc mistreţ).

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

Situație porci mistreți

S-a dispus recoltarea integrală a mistreților din zona afectată prin metode care nu dislocă efectivul.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității .

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Articolul precedentAccident grav la Scheiu. Două peroane, la spital. Una este rănită grav
Articolul următorPeste 65.000 de contribuabili au beneficiat, din februarie 2018 și până în prezent, de prevederile Legii prevenirii