Curtea Domnească de la Târgoviște, un ansamblu muzeal ce include și celebrul Turn al Chindiei va intra, din nou, în reabilitare. Este vorba de un proiect în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, fonduri europene, ce va fi implementat de Consiliul Județean Dâmbovița. În perioada 2011-2012, Curtea Domnească de la Târgoviște a fost reabilitată, tot cu fonduri europene, valoarea proiectului, la vremea respectivă, fiind de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Imagine

Proiectul de  reabilitare  pentru Ansamblul monumental de la Târgoviște (Curtea Domnească) a fost semnat încă din luna noiembrie a anului 2017 și deși, la vremea respectivă, se vorbea despre finalizarea lucrărilor înainte de aniversarea Centenarului Unirii (decembrie 2018), nu s-a întămplat așa. Abia astăzi, 4 iunie 2020 a fost semnat, de către Beneficiar (Consiliul Județean Dâmbovița) proiectul de demarare a lucrărilor. La momentul decembrie 2017 se vorbea de un proiect în valoare totală de 19.787.516,94 de lei. Acum, 4 iunie 2020, valoarea proiectului (execuție lucrări) este de aproximativ 13,3 milioane de lei. Într-un comunicat al CJ Dâmbovița, se specifică:

„Urmare a finalizării procedurilor de achiziție publică, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a semnat joi, 4 iunie 2020, documentele privind adjudecarea firmei câștigătoare pentru execuția de lucrări de restaurare și conservare, în vederea realizării obiectivului de investiții „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”. Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse și îndeplinirii criteriilor de atribuire pentru investiția mai sus-menționată, a fost declarată oferta câștigătoare, urmând ca, în data de 16 iunie a.c., să se semneze contractul de lucrări, în valoare de 13.347.074,56 lei.

Proiectul este realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, în cadrul Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 –  Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural,  Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, prin conservarea și protejarea obiectivelor istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului. „

Imagine

Ansamblul monumental Curtea Domnească de la Târgoviște a fost reabilitat și în perioada 2011-2012, dar era vorba, la acea reabilitare (3,4 milioane de euro aproximativ), de alte obiective reabilitate (ruine, etc.), față de cele ce intră în reabilitare în 2020. Proiectul din 2011-2012 a avut multe deficiențe și o perioadă destul de redusă de garanție.

Articolul precedent196 de cazuri noi de coronavirus. Șase sunt în județul Dâmbovița. Totalul trece de 20.000 de cazuri la nivel național
Articolul următorAnunț important. DJ 713, arteră montană între Dâmbovița și Prahova, a fost redeschis circulației auto