Pesta porcină africană continua sa facă ravagii în țară. Conform ANSVSA, sunt 611 focare,în 26 de județe, la acest moment (21 ianuarie 2020). În județul Dâmbovița au fost confirmate chiar astăzi încă două focare noi, la gospodării ale populației, precum și pe un fond de vânătoare, la mistreți.

Pentru prima dată din 2017, de la momentul apariției pestei porcine africane în România, ANSVSA a publica o hartă detaliată cu focarele de PPA (stinse și active) din țară. Sudul țării este cel mai afectat,în momentul de față conform acestei hărți, iar cele mai multe focare stinse apar în județele Tulcea, Brăila și Ialomița.

Imagine

Sursa foto-ANSVSA

Conform ANSVSA, la momentul de față:

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care 8 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 576.847 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreți.

Cazuri noi în Dâmbovița

Chiar în ziua în care ANSVSA emitea comunicatul de presă,în Dâmbovița statistica era” îmbogățită.” Asta pentru că:

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 21.01.2020, ora  14.00,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în două gospodării din județ precum și pe raza unui fond de vânătoare, după cum urmează:

–  1 gospodărie în localitatea Speriețeni- comuna Gura Șuții;

–  1 gospodărie în cartier Berevoești – orașul Fieni;

–  4 cazuri pe raza Fondului de vânătoare 27 Neagra.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din cele două gospodării afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.

În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț pe raza fondului de vânătoare menționat, s-a dispus îndeplinirea tuturor activităților prevăzute în planul de măsuri aprobat.

Totodată, în cadrul ședinței, au fost aprobate deciziile de stingere a focarului din localitățile Braniștea, respectiv Perșinari.

Având în vedere evoluția virusului gripei aviare în România și la solicitarea prefectului județului,  directorul DSVSA Dâmbovița a prezentat o scurtă informare cu privire la măsurile ce vor fi luate în perioada următoare, pentru prevenirea apariției virusului în județul Dâmbovița. În acest sens, au fost transmise notificări către toate UAT-urile din județ în vederea informării cetățenilor și anunțarea medicului veterinar din localitate pentru orice suspiciune de boală.

Conform Prefecturii Dâmbovița.

Până la momentul actual,în Dâmbovița au fost plătite despăgubiri pentru 56 de exploatații din cele 66 afectate în valoare de 4.188.500 de lei.

Articolul precedentSurpriză! CNI se apucă de construcția unui stadion nou la Târgoviște. Documentul oficial a fost emis deja
Articolul următorDosar penal pentru un târgoviștean ce a ”uitat” să-și reînoiască permisul de port-armă