Pesta Porcină Africană (PPA) continuă să fie de actualiate, în Dâmbovița. Focarele cpntinuă să apară ca ciupercile după ploaie, chiar și în localități unde, teoretic măcar, precedentele focare de PPA fuseseră stinse. La Răscăieți și Bezdead au reapărut focare de pestă porcină africană, după ce și în noiembrie 2019 fuseseră înregistrate cazuri. Mai multe fonduri de vânătoare din județ au intrat deasemenea pe lista locurilor, din Dâmbovița, unde virusul a fost confirmat.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița a confirmat apariția (mai bine spus reapariția unor focare de PPA la Bezdead și Răscăieți.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 13.01.2020, ora  14.00,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe gospodării din județ precum și pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează:

–  1 gospodărie în localitatea Bezdead – comuna Bezdead;

–  1 gospodărie în localitatea Răscăeți – comuna Răscăeți;

–  Fondul de vânătoare 3 Găești(1 caz);

–  Fondul de vânătoare 30 Frăsinet(1 caz);

–  Fondul de vânătoare 28 Finta(9 cazuri).

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.

În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț pe raza celor 3 fonduri de vânătoare menționate, s-a dispus îndeplinirea următoarelor activități conform planurilor de măsuri aprobate:

  • Măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA;
  • Înființarea unui grup de experți cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi și epidemiologi specialiști în zona sălbatică;
  • Punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor de porci din zona definită ca infectată;
  • În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă și dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului;
  • Se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii.

A precizat Prefectura Dâmbovița

Articolul precedentBărbat reținut, de polițiștii din Cornățelu, după ce a dat buzna peste fosta concubină. Femeia sunase la „112”
Articolul următorLegiştii nu au putut stabili cauza morții Cristinei Țopescu. Motivul este tulburător