O tradiție ce are origini precreștine a fost respectată și anul acesta în Dâmbovița. Este vorba de „Focul lui Sumedru” (sau Sânmedru), o sărbătoare ce are loc în fiecare an, înainte de Sfântul Dumitru (25 spre 26 Octombrie). Sărbătoarea marchează sfârșitul toamnei.

În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne și al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare și renaște anual.În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focul lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul. La final, femeile împart covrigi, nuci, țuică sau fructe.

În județele Dâmbovița, Argeș și Brașov, sărbătoarea este marcată în mai toate localitățile din zona montană. Așa s-a întâmplat și în 2018. În Dâmbovița, sărbătoarea a avut parte și de un incident. Reprezntanții ISU au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație,declanșat la această sărbătoare, în localitatea Moroieni. În schimb în orașul învecinat Fieni (foto articol, sursa -Facebook Primăria Fieni) ca dealtfel și în celelalte localități nu au fost incidente de natură pirotehnică.

Articolul precedentBărbat din Valea Voivozilor, reținut pentru cultivare și deținere, fără drept, de droguri de risc
Articolul următorDacă i-ați văzut, anunțați la cel mai apropiat post de poliție sau sunați la 112!