Râul Ialomița , în nordul județului Dâmbovița, este poluat cu deșeuri municipale, ce pot pune în pericol, în viitorul imediat, chiar alimentarea cu apă a orașului Pucioasa și a comunelor limtrofe. Asta spun cei de la Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița, cei care asigură și alimentarea cu apă potabilă cetățenii localităților din zonă. Una dintre surse este chiar râul Ialomița.

Imagine

Imaginile dezastrului au fost publicate chiar de cei de la Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița(CATD), ce au efectuat un control în zona de nord a județului Dâmbovița. Practic, râul Ialomița este sufocat de gunoi menajer, în această perioadă a anului (imagini din data de 8 ianuarie 2020). Conform celor de la CATD, „în perioada rece a anului  în apa brută se dezvoltă bacterii anaerobe care împreună cu toţi factorii poluanţi şi deversările necontrolate pot pune în pericol alimentarea cu apă a oraşului Pucioasa şi a comunelor limitrofe„. 

Pericolul este iminent, dar se vor lua măsurile necesare, pentru ca cetățenii alimentați cu apă din Ialomița să nu aibă de sufeit, mai spun cei de la CATD.

Imagine

Comunicat de presă CATD:

In data de 08.01.2020 o echipă a Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA din cadrul secţiei Pucioasa s-a deplasat pe cursul râului Ialomiţa, în zona Glod – Moroeni – Pietroşiţa – Buciumeni unde a identificat numeroase deşeuri atât în albia minoră cât şi în albia majoră a râului Ialomiţa.

Au fost parcurse doar cateva locaţii din comunele mai sus mentionate fără a se verifica deversările de ape uzate din gospodăriile individuale fără sistem de canalizare sau, în zona montană, deversări de la cabane şi case de vacanţă. In perioada anului în care se înregistrează temperaturi negative, în apa brută se dezvoltă bacterii anaerobe care împreună cu toţi factorii poluanţi şi deversările necontrolate pot pune în pericol alimentarea cu apă a oraşului Pucioasa şi a comunelor limitrofe.

Având în vedere cele menţionate anterior, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA vă asigură că va lua toate măsurile ce se impun în vederea diminuării poluării râului Ialomiţa şi gestionării acestei situaţii pentru ca apa tratată, stocată şi distribuită către cetăţenii oraşului Pucioasa şi a comunelor limitrofe, să respecte prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare.”

Imagine

Zona este cu adevărat o bombă cu ceas iar o curățare totală a albiei, de deșeurile ce poluează apa, este totuși greu de crezut că va putea fi făcută rapid. Deocamdată nu au fost anunțate și analize de laborator pentru verificarea calității apei din zona Pucioasa.

Articolul precedentFoto| Lucrări noi la proiectul de reabilitare a centurii ocolitoare a Târgoviștei. Proiectul ar trebui finalizat în 2020
Articolul următorCopil de 5 ani transportat la spital, după ce a căzut din căruță