Un constructor, ce intenționează să ridice o clădire de birouri, în centrul istoric al Târgoviștei, este somat de reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște să înceteze lucrările. Reprezentanții Bisericii spun că lucrările pun în pericol un monument istoric de clasa A (Biserica Stelea din Târgoviște), aflat în imediata apropiere.

Lucrările, la capătul cărora o nouă clădire de birouri ar trebui să apară în peisajul urban din centrul Târgoviștei au demarat de curând, constructorul achiziționând terenul nu cu multă vreme în urmă. Șantierul se află în imediata vecinătate a două biserici din Târgoviște (biserica Stelea-monument istoric de clasa A, și biserica „Nicolae Geartoglu” un monument restaurat în urmă cu câțiva ani).

Imagine

În momentul de față se efectuează o descărcare de sarcină arheologică a terenului, pe care urmează să se ridice clădirea de birouri, iar în zonă au fost descoperite mai multe artefacte (printre care și un schelet uman, a cărui vechime este analizată la momentul actual). Întreaga zonă centrală a Târgoviștei fiind practic un sit arheologic, din acest punct de vedere.

Imagine

Repezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște, spun însă că vor face tot ce le stă în putință pentru a opri ridicarea clădirii de birouri. Asta pentru că:

Imagine

„Am aflat, cu îngrijorare, că terenul din imediata apropiere a Mânăstirii Stelea din Târgoviște, dinspre Calea Domnească, a fost achiziționat de o persoană fizică, cu intenția de a construi un imobil.
Spațiul respectiv se află în zona de protecție a Mânăstirii Stelea, iar din punct de vedere legal nu se poate construi ceva, fără avizul special al Ministerului Culturii.
Arhiepiscopia Târgoviștei își manifestă îngrijorarea cu privire la această situație ce pune în pericol un important monument istoric de clasa A.
Aveți câteva imagini care arată ce s-a găsit la săpăturile arheologice care se află în desfășurare.
Având în vedere această situație, vom sesiza organele de stat cu atribuții în domeniu, pentru a preveni orice încălcare a legii!”

După cum a precizat și pe pagina sa de facebook vicarul eparhial al Arhiepiescopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu.

În momentul de față (4 decembrie 2019) lucrările din șantier sunt oprite.

Articolul precedentViitorul pieței muncii, din Europa, în dezbatere la Bruxelles, (și) cu participare dâmbovițeană
Articolul următorSurse. Adrian Țuțuianu dorit înapoi în PSD, de noua conducere a social-democraților, conform unei decizii a CEX-ului