Cazul fetiței de 11 ani care a fost găsită moartă pe un câmp este la un pas de finalizare. Anchetatorii spun că au un cerc de suspecți, iar principalul suspect este un cetățean străin, sosit în țară de câteva zile și care a „lucrat” singur.

Potrivit anchetatorilor, fetiţa a fost ucisă la un interval de maximum 30-35 de minute de la momentul răpirii, care a avut loc vineri, la ora 17.16.

„Datele de până acum ne indicăfaptul că fetiţa, la momentul sesizării organelor de urmărire penală nu mai era în viaţă. Există o certitudine.  Am ajuns la un autoturism cu principalul suspect, în momentul în care am văzut că respectivul autoturism, în momentul în care a ieşit din localitatea Gura Şuţii, a intrat în ultima localitate la un interval de aproximativ 30 de minute, în condiţiile în care traseul respectiv putea fi parcurs în două sau trei minute, la o viteză normală, legală.”, a declarat prim-procurorul Mihai Dincă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.

Iniţial, sesizarea a fost tratată ca o dispariţie, apoi a fost înregistrat la Parchetul din Găeşti un dosar de lipsire de libertate.

„Iniţial, sesizarea a fost tratată ca o dispariţie. Ulterior am înregistrat o cauză penală IN REM, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate. Au fost foarte multe variante pe care am mers. Nu am exclus nici faptul ca fetiţa să se fi rătăcit şi să fi ajuns din greşeală pe câmpurile din zona respectivă. Am mers, de asemenea, pe toate celelalte variante, inclusiv cea a răpirii acesteia. Au fost desfăşurate activităţi în permanenţă între Parchet, Poliţie şi celelalte forţe implicate, evident cu un benefic şi îmbucurător sprijin atât din partea populaţiei, cât şi din partea unor organizaţii care au câini utilitari sau maşini 4×4“, a declarat procurorul

Potrivit procurorului, fetiţa apărea ultima oară pe camerele de supraveghere la ora 17.15, la 350 de metri de locuinţa sa, ulterior aceasta nemaiajungând la domicliu.

„Pe parcursul timpului, o activitate importantă a fost verificarea camerelor de supraveghere din zona stabilită de noi ca fiind de importanţă. Am stabilit încă de la început că fetiţa apărea ultima dată în jurul orei 17.15 pe o ultimă cameră de supraveghere aflată în apropierea casei sale. A fost o muncă deosebit de importantă, care a necesitată o muncă enormă în verificarea acestor camere şi în eliminarea oricărui autoturism şi a oricărei persoane care apărea în zona respectivă, în interalul orar în care fetiţa dispăruse. În acest context, pe parcurs, am ajuns să reuşim să stabilim un cerc de autoturisme care se afla în zonă în momentul respectiv şi ulterior, de la acest punct, am ajuns în a stabili o zonă de căutare şi a identifica trupul fetiţie care nu mai era în viaţă“, a mai spus procurorul.

Omul legii a adăugat că la acest moment anchetatorii sunt în faza de urmărire penală in rem, se face cercetarea la faţa locului, apoi autopsia copilei ucise. „La momentul acesta se desfăşoară activităţi de urmărire penală fireşti, adică cercetarea la faţa locului, urmează autopsia. Este foarte importantă acum prelevarea de mostre biologice şi stabilirea, pe care ştiinţifică, a unor legături cu cercul de suspecţi pe care îl avem acum”

Cetăţean străin, principalul suspect

Anchetatorii au stabilit deja un cerc de suspecţi însă principalul vizat este un cetăţean străin. Acesta se afla în ţară de câteva zile. Procurorul a refuzat să dea alte detalii sub pretextul că furnizarea unor date confidenţiale din dosar ar putea afecta mersul anchetei.

“Ceea ce vă pot confirma că există un cetăţean străin care se află în acest cerc de suspecţi. Mai mult nu pot spune. Trupul fetiţei prezenta urme de violenţă. Evident că asupra acesteia a fost exercitată o forţă violentă, având în vedere că nu am găsit-o în viaţă. Urmează să stabilim dacă anumite urme de violenţă au fost produse de animale sălbatice aflate în zonă. În mod cert se va stabili la autopsie care au fost elementele de violenţă care au dus la moartea victimei. S-a făcut examinarea sumară a cadavrului. “, a explicat procurorul.

Chiar şi-aşa, nimeni nu este reţinut, la momentul acesta. „Nu au fost persoane reţinute. În acest moment urmărirea penală este In Rem. Nu am dispus continuarea urmăririi faţă de o persoană anume. Când vorbesc despre un cerc de suspecţi este unul în sens criminalistic, nu în sens procedural penal”, a dăugat Dincă.

Cauza a fost declinată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găeşti către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, cercetări făcându-se cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor, lipsire de libertate şi viol sau alte acte de agresiune sexuală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentVideo|Oficialii confirmă că fetița decedată la Gura Șuții a fost răpită și apoi ucisă, cel mai probabil de un cetățean străin
Articolul următorCum a fost descoperit cadavrul fetiței din Gura Șuții: „Trupul fetei a fost acoperit cu o folie de plastic”