Este sărbătoare în Biserica Ortodoxă din Dâmbovița. Asta pentru că astăzi (26 decembrie 2019) se împlinesc 20 de ani de când a fost întronizat ca Arhiepiscop al Târgoviștei, ÎPS Nifon.

În data de 26 decembrie 1999 ÎPS Nifon a fost întronizat, de BOR, Arhiepiscop al Târgoviștei. Din 7 martie 2008, Sfântul Sinod i-a acordat titlul de mitropolit ad-personam (Mitropolit al Târgoviștei)

Imagine

Mitropolitul Nifon este autor a numeroase volume, studii și articole. Mitropolitul Nifon  a pornit un amplu proiect de reabilitare a bisericilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, majoritatea fiind monumente istorice, apoi a inaugurat muzeele eparhiale de la Reședința Mitropolitană (2008) și Stelea (2017), ori cele de la Nucet (2004) și Dealu (2011).
A inițiat ample proiecte de reabilitare a mânăstirilor Stelea și Dealu, bisericile ambelor vechi vetre monahale fiind recent resfințite (2017 și 2018).
Imagine
Membru al Comitetului Central și al Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, ori co-moderator al Grupului Mixt de Lucru de Dialog dintre acest înalt for ecumenic și Biserica Romano-Catolică.
A avut un rol important, atât în organizarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (1999), cât și cea a Papei Francisc (2019), ori de cel din cadrul la Adunării Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor de la Busan, Coreea de Sud (2013).
Înaltpreasfinției Sale i s-a acordat: Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer, de către domnul Emil Constantinescu, Preşedintele României (2000), Ordinul Coroana României, în grad de mare ofiţer, oferit de către Majestatea Sa Regele Mihai I (2014) și Premiul Perpessicius, pentru iniţierea şi coordonarea retipăririi jubiliare a capodoperelor macariene, dar şi ca o recunoaştere a susţinerii actului cultural şi spiritual, de către Muzeul Naţional al Literaturii Române (2011).
Mitropolitul Nifon este Profesor honorificus (2012, membru  de onoare al Senatului și Doctor honoris causa al Universităţii „Valahia” din Târgovişte (2013). Apoi, membru deplin al Academiei Oamenilor de Știință din România, iar, din anul 2008, Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române  cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene .
Articolul precedentCarambol auto la Târgoviște, în ziua de Crăciun. Două persoane accidentate.
Articolul următorUn fotbalist din Târgoviște a fost numit antrenorul naționalei Belgiei la minifotbal