La inițiativa Inspecției Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat Campania de verificare a respectării legislației muncii în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă în domeniul fabricării și comercializării produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.
„Având în vedere riscurile de accidentare la care sunt supuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, cum ar fi : cele datorate manipulării unor mase grele şi foarte grele; lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; risc de tăiere; risc de accidentare datorat manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor; activităţi repetitive; risc de electrocutare; alunecări pe pardoseala umedă; echipamente de muncă incorect utilizate, s-a stabilit necesitatea organizării periodice a unor acţiuni de control în vederea diminuării consecinţelor sociale şi economice care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din acest domeniu. Totodată, s-a urmărit verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind timpul de muncă și timpul de odihnă”, se arată îmtr-un comunicat al ITM Dâmbovița.
În urma controalelor, inspectorii ITM au constat mai multe deficiențe. Vorbim despre negarantarea în plată a salariului minim pe economie, neevidențierea timpului de lucru, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea zilelor de sărbători legale, nerespectarea repausului săptămânal, lipsa echipamentului individual de protecție, semnalizare de securitate necorespunzătoare sau lipsa trusei de prim ajutor.
Pentru toate acestea au fost dispuse sancțiuni și măsuri de intrare în legalitate, anunță ITM.
Articolul precedent„Ajungem MARI” caută voluntari pentru copiii din centrele de plasament
Articolul următorCâte apeluri la 112 au înregistrat polițiștii din Dâmbovița într-o singură zi