Publicul larg, dar mai ales tinerii, sunt invitați să viziteze, gratuit, în perioada 1 – 31 decembrie 2019 expoziţia”Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.
Conceptul expozițional reface, în proporție de peste 90%, atmosfera momentului decembrie 1989. S-au păstrat toate elementele decorative ale interioarelor în forma şi cromatica existentă la acea dată, mobilierul este şi el cel original aparţinând unităţii militare care funcționa atunci.
Democraţia şi libertatea de expresie, pe care astăzi le considerăm atât de fireşti, sunt posibile datorită curajului românilor care au refuzat să mai accepte opresiunea şi au ieşit în decembrie 1989 pe străzi, manifestând public pentru a-şi cere drepturile şi a-şi recâştiga libertatea.
Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins.
După Revoluţia din 1989, clădirea nu a mai fost folosită şi acum se află în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa. „În timp, au fost foarte multe vizite aici.