Autoritățile au stabilit o zonă de intervenție, cu raza de 13 km în jurul locului unde a fost găsit, mort, un porc mistreț, la Butimanu. Centrul Local de Combaterea Bolilor Dâmbovița, sub coordonarea Prefecturii Dâmbovița, a decis recoltarea porcilor mistreți din aria de intervenție, dar și punerea sub supraveghere a porcilor domestici din zonă. Este vorba de 29 de localități din județele Dâmbovița, Ilfov și Prahova.

Centrul Local de Combaterea Bolilor Dâmbovița(CLCB) s-a întrunit astăzi (02.02.2019), după ce rezultatele transmise de Institutul de Diagnostic și  Sănătate Animală București au confirmat, în urma analizei probelor, existența virusului pestei porcine africane, la porcul mistreț găsit mort, pe un câmp de lângă localitatea Butimanu.

(amănunte aici www.realitateadedambovita.net)

Deciziile luate de CLCB au în vedere „recoltarea” populației de porci mistreți din zona infectată și zona tampon, punerea sub observație a populației de porcine din întrega zonă, acțiune ce include 29 de localități, din județele Dâmbovița, Ilfov și Prahova. Iată comunicatul de presă:

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița(CLCB), s-a întrunit astăzi, 02.02.2019, ca urmare a confirmării oficiale a prezenței virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreți, în fondul de vânătoare 35 Dârza aparținând AVPS Acvila București, în zona limitrofă localității Butimanu din județul Dâmbovița.

În conformitate cu procedurile legale în vigoare, a fost stabilită „zona afectată” pe o rază de 13 km compusă din:

  • „zona infectată” – cu o rază de 8 km din care fac parte 11 localități;
  • „zona tampon” – cu o rază de 5 km în exteriorul zonei infectate din care fac parte 18 localități;

(n.r. vezi foto, sursa harta– www.gazetadambovitei.ro)

CLCB, în scopul reducerii propagării bolii, a aprobat planul de măsuri nr. 1141/02.02.2019, respectiv: 

CLCB, în scopul reducerii propagării bolii, a aprobat planul de măsuri nr. 1141/02.02.2019, respectiv:

  • Înființarea unui grup de experți cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi și epidemiologi specialiști în zona sălbatică;
  • Punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor de porci din zona definită ca infectată;
  • În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă și dibuire;
  • Se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii.

Totodată a fost emisă și decizia de stingere a focarului  de pestă porcină africană din localitatea Fierbinți-comuna Șelaru.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.”

Biroul de presă al Institutiei Prefectului Dâmbovița

 

Sursa foto hartă articolwww.gazetadambovitei.ro

Articolul precedentCJ Dâmbovița atrage atenția LDP că are obligații, nu activități facultative
Articolul următorAccidente în serie cu ATV-uri și mopede, în Dâmbovița. „Șoferii” au avut noroc