După celebrele rachete antigrindină, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat o nouă etapă a activității experimentale, de data aceasta pentru creșterea precipitațiilor în zonele cu risc de secetă. Programul se desfășoară până pe 15 mai, în diverse zone din țară unde se constată apariția fenomenului de secetă.

Activitățile de creștere a precipitațiilor se derulează, potrivit Ministerului Agriculturii, pe Aeroportul Internațional Craiova și pe Aeroportul Internațional Iași, în funcție de condițiile meteo-climatice din aceste regiuni.

„Acțiunea va începe în regiunea  Moldovei, în zonele cu potențial agricol din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați pe o suprafață totală de aproximativ 2 milioane ha, și va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei și Olteniei, în zonele cu potențial agricol din județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți pe o suprafață de aproximativ 1,8 milioane ha”, susține Ministerul Agriculturii.

Această activitate se efectuează, potrivit Ministerului Agriculturii, utilizând metoda aviației, iar intervențiile active în atmosferă pentru stimularea precipitațiilor se vor face utilizând torțe pirotehnice și cartușe ejectabile, ambele glaciogene și higroscopice.

„Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate și omologate pentru activități de intervenții active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartușe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30  (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) și două sisteme acroșate pe aripi de torțe pirotehnice neejectabile având 36 de cartușe pe fiecare sistem, de tip  Loza  150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2). Cartușele pot fi utilizate în stimularea precipitațiilor din norii reci și calzi, în funcție de condițiile meteorologice”, a mai precizat Ministerul Agriculturii.

Articolul precedentRusia sărbătorește Ziua Victoriei. Putin: „Luptați pentru securitatea Rusiei”
Articolul următorDâmbovițeni amendați de jandarmi pentru pescuit ilegal în perioada de prohibiție