Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița informează că, în data de 29 decembrie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.1116 Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.114/2018 care vine cu o serie de modificări.

– În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, ca excepție la prevederile art.164 alin. 1 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Aceste prevederi se aplică tuturor salariaților angajatorilor care desfășoară activități în sectorul construcții, în domeniile de activitate prevăzute la art.66 pct.1 lit.a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului precizată.

– Modificarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, începând cu data de 29 decembrie 2018.

Principalele modificări sunt cele referitoare la:

-domeniile de activitate în care se pot folosi zilieri, și anume:

-agricultură, vânătoare și servicii anexe- diviziunea 01;

-silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;

-pescuit și acvacultura – diviziunea 03;

-durata activității prestate de zilier – cel mult 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepția zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic;

-perioada in care beneficiarul poate utiliza un zilier – nu mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu, pentru o perioadă mai mare încheindu-se contract individual de muncă pe perioadă determinată.

Nerespectarea prevederilor legale atrage răspunderea contravențională atât a beneficiarilor, cât și a zilierilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentGreșeala care le-a adus arestul! Cei patru tâlhari au spart vila generalului Zaharia în plină zi
Articolul următorMedicii ne recomandă să avem grijă de animale în perioadele cu temperaturi scăzute şi căderi de zăpadă