„Paștele cailor” sau Tudorița, sărbătoare tradițională a comunității bulgare din Târgoviște va avea loc și în 2019. Asociația „Zaedno” (Astăzi) a bulgarilor târgovișteni a anunțat că anul acesta sărbătoarea va avea loc în data de 16 martie.

„Paștele cailor” sau „Tudorița” este o sărbătoare specifică a comunității de bulgari din cartierul „Matei Voievod” din Târgoviște. O comunitate redusă numeric, de agricultori, de la marginea orașului, care se ocupă în special cu legumicultura.În fiecare an, în prima sâmbătă din postul Paștelui (rit ortodox), „sârbii” târgovișteni, după cum sunt numiți de majoritatea românească, fără a avea legătură însă cu poporul sârb, organizează o sărbătoare dedicată cailor.

Este celebrată comuniunea agricultorului cu animalul său de nădejde, calul, și totodată trecerea de la iarnă la primăvară și debutul muncnilor agricole pe câmp. Deși, în ultima vreme, caii din comunitatea bulgară nu mai au o pondere prea mare și nu mai sunt utilizați la muncile câmpului, cum se întâmpla în trecut, comunitatea bulgară a păstrat tradiția.

De „Paștele cailor” (Tudorița) se organizează un botez al cailor, de către preoții bisericii din comunitate, iar fiecare proprietar de cal împarte cu animalul său așa numita „Konceta”, o bucată de pâine sfințită de preot. Deasemnea se organizează concursuri în care protagoniști sunt evident caii. Întrecerile sunt atât de frumusețe cabalină cât și de testare a îndemănării cailor și călăreților, dar și de testare a forței cabalinelor. Concursul, unic aproape în România, reunește anual mii de spectatori atât din Târgoviște cât și din alte părți ale țării.

Articolul precedentDâmbovița. Vânt puternic. Ce predicții au meteorologii pentru astăzi
Articolul următorFost viceprimar la Târgoviște, Cosmin Bozieru a trecut de la PSD la ALDE