Un nou caz de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în Dâmbovița. Este vorba de o gospodărie a unui localnic din Miulești, comuna Odobești. Animalele din focar au fost sacrificate.

Imagine cu un caracter ilustrativ

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 29.10.2019, ora  13.00,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Miulești-comuna Odobești, în scopul  adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localității. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.”

Statistică PPA

Cea mai recentă actualizare a evoluției virusului de PPA, la nivel național, a celor de la ANSVSA este din data de 10 octombrie, moment la care:

 Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți.

La aceiași dată (10 octombrie 2019), conform ANSVSA, în Județul Dâmbovița  se înregistrau: 39 de focare active (dintre care un focar într-o exploatație comercială) și 39 de cazuri la mistreți. Despăgubirile, pentru animalele omorâte, însă nu au ajuns la  toți proprietarii păgubiți, din Dâmbovița. Tot conform ANSVSA:

În Județul Dâmbovița – au fost plătite despăgubiri pentru 2 exploatații din cele 38 afectate în valoare de 23.410 de lei;( la data de 10 octombrie 2019).

Articolul precedentUn hoț, „specializat” în furtul de biciclete, a fost prins de polițiștii dâmbovițeni
Articolul următorFOTO| Exercițiu ISU : A fost activat „Planul Roșu” de intervenție, la Găești, pentru accident feroviar