Virusul PPA (pesta porcină africană) continuă să fie de actualitate în jumătatea de sud a țării, în special. În Dâmbovița, conform celei mai recente statistici publicate de ANSVSA, situația focarelor active s-a înrăutățit, față de precedenta raportare. La nivel național situația este similară, numărul focarelor este în creștere, în special în ceea ce privește porcii mistreți.

Conform celei mai recente raportări a celor de la ANSVSA (28 ianuarie 2020) situația, la nivel național se prezintă in felul urmator:

 Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 267 de localități din 26 de județe, cu un număr de 619 focare (dintre care 7 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 577.071 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreți.

Situația cea mai dramatică continuă sa fie în Teleorman: Județul Teleorman198 de focare în gospodăriile populației și 539 de cazuri la mistreți, conform ANSVSA.

Nici în alte județe din zona de sud a țării situația nu este mai bună. In Dâmbovița sunt la momentul actual-22 de focare (dintre care 2 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A) și 75 de cazuri la mistreți;

Față de raportarea de mijlocul lunii ianuarie când erau, tot in Dâmbovița,17 focare (dintre care 2 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A) și 71 de cazuri la mistreți.

Harta răspândirii virusului (PPA)

Practic, răspândirea virusului este de neoprit în această parte a țarii. Harta actualizată, publicată de cei de la ANSVSA (n.m. punctele roșii=focare active la momentul actual) fiind grăitoare in acest sens.

Imagine

Sursa-ANSVSA

Tot conform celor de la ANSVSA:

Până la această dată (28.01.2020) au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.373.620 de lei.

În Dâmbovița au fost plătite despăgubiri pentru 56 de exploatații din cele 66 afectate în valoare de 4.188.500 de lei;

Conform normelor actuale, impuse pentru a împiedica răspândirea bolii:

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Articolul precedentDoi ani de pușcărie pentru un dâmbovițean ce a comis infracțiuni la regimul rutier
Articolul următor”Vrem salvamontiști cu girofaruri!”, campanie de modificare a Codului rutier,inițiată de salvatorii montani