Campania, inițiată în mediul on line, ce se intitulează generic ”Vrem salvamontiști cu girofaruri!”, are ca scop modificarea Codului Rutier, în sensul în care echipare mașinilor de Salvamont cu semnale acustice si luminoase specifice, ar putea salva vieți, spun salvamontiștii. La campania demarată de curând s-au alăturat și salvamontiștii din Dâmbovița.

Imagine

Sursa foto- Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

Pe pagina de facebook a Serviciului Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița a fost postat de curând un apel mai puțin obișnuit:

”Avem nevoie de sustinerea dumneavoastra!

Un click si o semnatura inseamna timp castigat pentru salvarea unei vieti!

Ne puteti ajuta si cu un share pe pagina personala!”

Spun salvamontiștii dâmbovițeni, ce solicită ajutor intr-o campanie ce se desfășoară la nivel national. Este vorba de campania ”Vrem Salvamontiști cu girofar!”, in care inițiatorii proiectui, ce este la faza strângerii de smenaturi, pentru a putea fi înaintat ac propunere către autoritațile competente, se spune că:

Legislația rutieră în vigoare nu prevede că „salvamontiștii” pot utiliza sisteme de avertizare acustică și luminoasă(girofaruri și sirene) pe autospecialele de intervenție în timp ce se află în exercițiul funcțiunii la solicitările venite prin Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Deplasarea lor prin trafic fără astfel de sisteme le îngreunează misiunile și, nu de puține ori, le pune viața în pericol.

Cerem modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor locale și județene de salvatori montani „Salvamont” în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară, dotate cu sisteme de avertizare acustică și luminoasă de culoare albastră.

Cu 8.297 de persoane salvate în 7.170 de intervenții pe parcursul anului 2019 și cu un grad de răspuns de 100% la evenimentele montane, structurile Salvamont au demonstrat că desfășoară o activitate de salvare la un nivel foarte bun, corespunzător cerințelor mereu impuse de dezvoltarea turismului și activităților economice din zona montană.

Deși este un serviciu public organizat în cadrul Consiliilor Județene sau Locale, și coordonat operativ de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, Salvamont este singurul serviciu de urgență care nu beneficiază de facilitatea deplasării în regim prioritar la acțiunile de salvare.

Articolul precedentPesta porcină africană continuă să facă ravagii în sudul țării. Harta virusului publicată de ANSVSA
Articolul următorSute de locuri de muncă scoase la concurs, dintr-un foc, la Târgoviște. Vezi cine și când angajează