Un nou focar de pestă porcină africană a fost declarat în Dâmbovița. De această dată este vorba de un focar depistat într-o gospodărie din Lungulețu. Autoritățile au procedat de urgență la luarea de măsuri drastice.

Pesta porcină africană (PPA) a lovit din nou județul Dâmbovița. Este cel de-al cincilea focar depistat în Dâmbovița pe parcursul ultimului an (mai multe detalii aici www.realitateadedambovita.net). Au fost identificate focare, în Dâmbovița, atât la animalel domestice cât și la porcii mistreți. La Lungulețu a fost declarat focar de PPA în data de 28.06. 2019.

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 29.06.2019, ora  09.00,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Lunguleţu, în scopul  adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit două zone de restricție și anume: o zonă de protecție, pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

 Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.”

Se specifică într-u comunicat de presă al Centrului  Local de Combatere a Bolilor.

Articolul precedentChindia Târgoviște învinge nou promovata, în liga a II-a, FK Csíkszereda, într-un meci amical
Articolul următorFemeie accidentată grav, la Târgoviște, de o mașină ce mergea cu spatele