Pesta porcină africană (PPA) lovește din nou județul Dâmbovița. Autoritățile au confirmat deschiderea unui nou focar, pe raza comunei Runcu. Pe un fond de vânătoare, a fost găsit un porc mistreț mort, care a fost diagnosticat ca fiind infectat cu PPA.

Fotografie cu un caracter ilustrativ

Este cel de-al cincilea focar de PPA confirmat pe teritoriul județului Dâmbovița, în mai puțin de un an. Doar în 2019 este cel de-al treilea focar, după Butimanu și Poiana. Precedentele focare (detalii aici www.realitateadedambovita) au fost stinse, în două dintre cazuri, iar în cele descoperite în 2019 este vorba încă de focare active.

Conform unui comunicat de presă al Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Dâmbovița (CLCBD):

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița(CLCB), s-a întrunit astăzi, 07.04.2019, ora 09.00, ca urmare a confirmării oficiale a prezenței virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreți, pe raza localității Bădeni din comuna Runcu, județul Dâmbovița, în fondul de vânătoare 13 Runcu aparținând APMTC Runcu.

În conformitate cu procedurile legale în vigoare, fondul de vânătoare a fost pus sub restricție oficială, pe o rază de 13 km în jurul focarului.

Astfel, în cadrul ședinței CLCB, în scopul reducerii propagării bolii, a fost aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA la mistreți și s-a dispus emiterea următoarelor decizii:

  • Distrugerea carcaselor și cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare-îngropare;
  • Instaurarea zonelor de restricție cu confirmare de trimitere/primire.

Totodată, se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.”

În momentul de față, conform ANSVSA (comunicat din data de 3 aprilie 2019), Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 197 de localități din 19 de județe, cu un număr de 716 focare (dintre care 12 în exploatații comerciale). În alte 2 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.486 de porci afectați de boală și există 1.249 cazuri la mistreți.

Până la această dată (03.04.2019) au fost despăgubiți 8.615 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.467.020 de lei.În județul Dâmbovița au fost plătite despăgubiri pentru o exploatație afectată în valoare de 22.040 de lei.

Articolul precedentVolei feminin: Înfrângere categorică! CSM Târgoviște – Alba Blaj 0-3
Articolul următorBiciclist lovit de o mașină, la Dărmănești, pe DN 72