Pesta porcină africană se răspândește rapid în județul Dâmbovița. Patru focare noi au fost confirmate de autorități. Este vorba de localitățile Niculești (sat Movila), Lungulețu și Răzvad.

În ultimele două săptămâni fuseseră deja declarate două focare de pestă porcină africană în Dâmbovița, la Niculești (sat Ciocănari) și Lungulețu. Prefectura Dâmbovița a confirmat astăzi (10 iulie 2019) apariția a patru focare noi.

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 10.07.2019, ora  09.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în mai multe gospodării după cum urmează:

  • comuna Niculești, satul Movila: 1 gospodărie,
  • comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie,
  • comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării.

Imagine cu un caracter ilustrativ

  Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarelor și instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţilor menţionate.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Comunicat de presă Prefectura Dâmbovița

Articolul precedentChindia Târgoviște și Dinamo București au terminat la egalitate un amical, la Săftica
Articolul următorCadavrul unui bărbatul de 77 de ani din Dâmbovița, dispărut de mai multe zile, găsit la marginea pădurii