Dumitru Tudorache a predat Logică şi Cultură Civică la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Pucioasa din Pucioasa, dar, din lipsă de posturi, nu s-a putut titulariza din lipsă de posturi.
„La școală am venit întotdeauna cu însoțitor, cu soția mea, dar în timpul orelor nu este nevoie de nimeni. M-am descurcat doar pe baza relației dintre mine și elevi. Dacă a fost nevoie de scris la tablă mă ajuta un elev. Orele s-au desfășurat mai mult interactiv, pe bază de discuții, lucru pe grupe. Lucrările pe care le dădeam la sfârșit de semestru se corectam acasă cu soția. Am avut parte de o colaborare bună cu colegii de breaslă și copiii mă respectă”, mărturisește acesta.
Titularizare de 10
Dumitru Tudorache a susținut examenul de titularizare în București, la disciplina Cultură Civică.

„Am obținut acest rezultat prin multă muncă, perseverență și prin credință. Am crezut că este posibil lucrul acesta, mai ales că mi-am dorit să ocup un post de titular în învățământ și consider că această performanță mă recomandă pentru acest lucru”, ne-a spus Daniel Tudorache.
În condițiile acestea a reuşit să ia nota maximă la examen şi speră acum la un post de titular în Bucureşti.

„Probabil că felul în care tratezi examenul în sine ţine de strategia pe care o are fiecare pentru a se pregăti şi de motivaţia pe care o are fiecare. Trebuie să-ţi doreşti foarte mult să lucrezi în domeniul ăsta şi cred că ţine şi de ideal”, adaugă el.
A stat singur într-o sală, cu o comisie formată din trei profesori. „Una dintre ele a scris lucrarea, pentru că nu amavut posibiiltatea să îmi fac eu o ciornă, o altă doamnă din comisie scria pe ciornă, iar cealaltă doamnă care scria lucrarea finală copia de pe ciorna respectivă. Am stat 5 ore și jumătate în examen. Ca nevăzător aveam dreptul la o oră în plus”, mai spune el.
Dascălul țintește acum un loc la Școala Specială pentru Deficienți de Vedere din Bucureștu, unde sunt trei posturi de titulari.
Prima sa meserie a fost cea de asistent medical, dar i-a plăcut catedra mai mult. Acum se află pe lista celor 94 de profesori din toată țara care au luat nota 10 la examenul de titularizare.
Părinţii i-au descoperit această problemă de sănătate pe când avea doar 3 ani.  Nu vedea pe timp de noapte. După 25 de ani a ajuns să zărească doar lumină și umbre și scrie cu mare dificultate.
Profesorul de Cultură Civică nu este complet orb. La ore are nevoie de soția sa, care îl ajută cu scrisul și cu ordinea. Tot ea îl ajută să corecteze lucrări sau să scrie în catalog.
Aproape 50% dintre profesorii care au dat examenul de titularizare n-au reuşit să obţină nici măcar nota 7.

În Dâmbovița, numai 3 profesori, din cei 492 care s-au prezentat la concurs, au obținut nota maximă. Aproape 200 au obținut note sub 6, iar 9 dintre aceștia, sub 2.
Articolul precedentSecene ireale pe A1. O femeie, pasager într-o mașină, amenințată cu pistolul în trafic
Articolul următorUn fost tânăr instituționalizat a demarat un proiect de suflet pentru copiii aflați în nevoie din Bilciurești