Reprezentanții Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD) au anunțat astăzi (27.12.2018), într-o conferință de presă, că au reușit finalizarea proiectului de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă din județul Dâmbovița. De opt ani a avut nevoie compania pentru a finaliza proiectul. Acesta este realizat cu fonduri europene, în cea mai mare parte. După o investiție de peste 583 de milioane de lei, prețul plătit pentru apă, de populație, este, în Dâmbovița, unul dintre cele mai mari din țară.

Deși problemele de implementare a proiectului, realizat prin POS Mediu, în valoare de 583.826.645 lei fără TVA, din Dâmbovița, au fost foarte mari, pe parcursul celor opt ani de implementare (2010-2018), CATD a anunțat că a reușit finalizarea acestuia, în cele din urmă. Cele 10 contracte de lucrări au fost repartizate în orașele județului respectiv la Târgoviște, Titu, Găești, Pucioasa, Moreni și Fieni.

Cea mai importantă problemă cu care se confruntă clienții CATD, operator regional în județul Dâmbovița, în ceea ce privește furnizarea apei potabile, este prețul ridicat pe care trebuiesc să îl achite lunar, pentru facturile emise de CATD.

Chiar directorul CATD, Adrian Dumitru (foto centru), admite că prețul apei potabile,ar plasa compania, din această perspectivă, pe locul trei național, între cei 46 de operatori regionali din România, cu un cost de 4,15 lei/mc (inclusiv TVA de 9%), dar în anul 2017. Dar, după cum afirmă Adrian Dumitru, din 2017 până în 2018 situația s-a schimbat. Astfel că, la acest moment, CATD se află pe locul 17 la nivel național .

Numai că facturile, unde este prins și prețul plătit pentru canalizare, plasează CATD tot în top trei național, prin prețul plătit pentru metrul cub de apă de canalizare.

În privinţa canalizării, cele mai scumpe servicii de acest fel sunt la Constanţa (4,75 lei/mc, cu TVA), Piteşti (4,51 lei) şi Târgovişte (4,27 lei).

Asigurările conducerii CATD, în ceea ce privește anul 2019, sunt că nu va crește prețul apei potabile livrate dâmbovițenilor, respectiv cel de 3,81 lei/mc fără TVA, sau 4,15 lei/mc cu TVA).

În ceea ce privește costul total al facturii, emise lunar de CATD (apă potabilă+ canalizare+ apă meteorică) aceasta este posibil să fie mai mare, în 2019, pentru dâmbovițeni. Asta pentru că există un calendar de creștere a prețului, negociat în acest sens cu finanțatorii externi ai proiectelor de reabilitare și modernizare a rețelelor, dar despre care nu  se vorbește, de obicei.

Articolul precedentSfârșit teribil pentru un bărbat. S-a înecat cu o bucată de cozonac
Articolul următorÎncasări importante, pentru avize de construcție, în zonele protejate, în județul Dâmbovița