Un nou focar de pestă porcină africană a fost declarat în Dâmbovița, în comuna Niculești. În urmă cu doar o săptămână, la Lungulețu, fusese confirmat un alt focar. În ambele cazuri este vorba de animale din gospodăriile populației.

Săptămâna și focarul nou de pestă porcină africană, în Dâmbovița. Cel mai recent a fost declarat (06.07.2019) de autorități, în comuna Niculești, unde în două gospodării porcii au fost diagnosticați ca fiind infestați cu acest virus deosebit de periculos, pentru animale.

Fotografie cu un caracter ilustrativ

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 06.07.2019, ora  09.00,  ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița,  în două gospodării din localitatea Niculești, satul Ciocănari.  A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție și instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localității.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Comunicat de presă Prefectura Dâmbovița

Statistici PPA Dâmbovița

În Dâmbovița au fost declarate stinse  3 focare de PPA  (dintre care unul într-o exploatație de tip A), până în momentul de față.

Momentan, în județ, sunt patru focare active (două la mistreți, conform ANSVA-comunicat 19.06.2019) și câte unul în localitățile Lungulețu și Niculești (Ciocănari).

În județul Dâmbovița – au fost plătite despăgubiri pentru cele 2 exploatații afectate în valoare de 23.410 de lei ( focare de PPA stinse).

Articolul precedentBaschet feminin: România obține prima victorie la Universiadă. Contingentul târgoviștean în prim-plan
Articolul următorSute de sancțiuni pentru firmele ce nu asigură securitatea și pentru agenții de pază, în Dâmbovița