La analiza activității celor de la ISU Dâmbovița și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență  (CJSU) Dâmbovița, pe anul 2019, noul prefect al județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a avut, pe lângă felicitările adresate celor de la ISU „Basarab I” Dâmbovița, pentru activitatea din 2019, și un reproș. S-au dat prea puține amenzi primăriilor din județ, în 2019, a spus prefectul.

La analiza activitățiii celor de la ISU Dâmbovița și a CJSU DB, ce a avut loc astăzi, la Târgoviște (corpul „K” al Universității „Valahia”, din Târgoviste) a fost prezentata situația statistica a intervențiilor din 2019. Noul prefect al județului Dâmbovița, prezent la eveniment, a început discursul cu… un reproș, adresat nu neaparat celor de la ISU, ci reprezentanților UAT-urilor dâmbovițene, ce au absentat de la întâlnire.

„Pentru că nu ne respectă sufiecient”, a spus, prefectul Aurelian Popa. „30 de UAT-uri din Dâmbovița (98 de localități) nu au nici măcar comitet local pentru Situații de urgență. Un număr foarte mare de școli nu au autorizație pentru securitate la incendiu. Probabil ca de asta nu au vrut sa fie prezenți la întâlnirea noastră. Anul trecut s-au dat (n.m. de către cei de la ISU Dâmbovița) doar 4 amenzi și 140 de avertisemente. Poate ca e cazul să dați mai multe amenzi„, a mai spus prefectul. (video)

Bilanț activitate ISU DB (pe scurt)

Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, din Dâmbovița, au intervenit, în 2019, la 14.561 situaţii de urgenţă şi alte evenimente, în medie 41 intervenții pe zi, din care:
• 488 incendii: 3 %;
• 1393 incendii de vegetaţie şi altele: 9%;
• 11.189 cazuri de urgenţă asistate de SMURD: 73 %;
• 376 alte situaţii de urgenţă: misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, alunecări de teren, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilităţi publice, salvări de animale etc.: 2,4 %;
• 266 acţiuni pt. asistenţa persoanelor: 1,7 %;
• 836 acţiuni pentru protecţia comunităţilor: asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului etc.: 5,4 %.

Numărul situaţiilor de urgenţă a crescut, în Dâmbovița, cu 66,21%, de la 9.641 (2018), la 14.561 (2019). Se observă o creștere alarmantă a incendiilor de vegetație uscată de la 671 (2018) la 1393 (2019), situație influențată de condițiile meteorologice și de nerespectarea prevederilor legale la executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetate de către cetățeni.
Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/evacuate 154 persoane.

Articolul precedentFoto| În ce stadiu se află construcția centrului comercial de tip mall de la Târgoviște? Vezi imaginile
Articolul următorGripa aviară-Alertă sanitară, în România! 38 de kg, din 17 tone, din carnea de curcan provenită din Ungaria, recuperată de inspectorii ANSVSA