FOTO:Daniel Dumbravă
FOTO: Daniel Dumbravă

Manifestarea „Calea Luminii”, care se află la a XX-a ediție, a strâns, și anul acesta, mii de credincioși. Târgoviștenii au participat în număr mare la evenimentul născut în urmă cu 20 de ani, la ideea artistului plastic Mihai Şerbănescu.

Una dintre cele mai frumoase fotografii de la evenimentul Calea Luminii, realizate din dronă, îi aparține fotografului Daniel Dumbravă.

Calea Luminii este un eveniment unic în România și are loc în Joia Mare din săptămâna patimilor.

De pe treptele catedralei Mitropolitane, cele 2020 lumânări au fost aşezate cale de aproape un kilometru şi jumătate, de pe treptele catedralei Mitropolitane, pe Bulevard Carol I şi până la vechea gară.

Manifestarea a devenit rapid loc de atracţie şi de pelerinaj pentru mii de localnici şi de turişti aflaţi la Târgovişte pentru a sărbători Paştele, toţi declarându-se fericiţi că au avut privilegiul de a fi martorii unei manifestări artistice unice în România.

„Ne aflăm în Joia cea Mare din săptămâna pătimirii Domnului Nostru Iisus Hristos, săptămână în care ne pregătim cu toţii să întâmpinăm marea sărbătoare a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos din morţi. Sărbătoare a sărbătorilor, sărbătoare a luminii, a bucuriei, a speranţei şi a dragostei. Cu binecuvântarea ÎPS Nifon, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, am săvârşit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în această catedrală istorică şi am retrăit evenimentele de acum 2019 ani, când Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a fost prins, arestat, judecat, condamnat, batjocorit şi răstignit pe cruce.

În cadrul Sfintei Slujbe, am scos din Sfântul Altar Sfânta Cruce şi am aşezat-o în mijlocul bisericii, căci Sfântul Altar reprezintă cerul, iar mijlocul bisericii reprezintă lumea. Mântuitorul Hristos a venit în lume ca să ne mântuiască pe noi toţi şi toată lumea. În această seară, de Joia Mare, de 20 de ani, la Târgovişte, se desfăşoară o manifestare unică în ţară – «Calea Luminii», la iniţiativa domnului profesor Mihail Şerbănescu, cu sprijinul Primăriei Târgovişte şi cu binecuvântarea ÎPS Nifon, care, astăzi, s-a aflat la Patriarhia Română, alături de Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de toţi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre, săvârşind Sfânta Liturghie şi Slujba Sfinţirii Sfântului şi Mare Mir, care se săvârşeşte o dată la şapte ani şi cu care se sfinţeşte fiecare biserică nouă sau se resfinţeşte o biserică veche şi, bineînţeles, are loc Sfânta Taină a mirungerii pentru pruncii ce au fost botezaţi”, le-a spus credincioșilor părintele Ionuţ Ghibanu, vicar al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentAcțiune umanitară a pompierilor târgovișteni în Săptămâna Mare
Articolul următorBiciclist accidentat grav de o mașină, la Răcari