Controversele izbucnite pe seama faptului că la Târgoviște urmează a se construi în aria de protecție a unor monumente a primit și o replică avizată. Arheologii de la  Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște spun că nu se va construi nimic, fără avize de la Ministerul Culturii  și că, în momentul de față, se efectuează doar cercetări arheologice în zonele controversate, cercetări cu care au fost de acord și proprietarii terenurilor, pe care urmează să se ridice eventualele noi construcții.

Imagine

Scandalul a izbucnit după ce reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște au ieșit public și au declarat că vor face tot ce este posibil pentru a bloca ridicarea noilor construcții, deorece acestea ar pune în pericol mai multe monumente (biserici) aflate în zonă (amănunte aici www.realitateadedambovita.net).

În zonă se efectuează, la două adrese, săpături arheologice, spun arheologii de la Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, ceea ce constituie o etapă preliminară, cu care proprietarii terenurilor au fost de acord, înainte de demararea propriuzisă a noilor clădiri,ce ar trebui să fie ridicate în zonă.

Șantier strada Stelea, lămuriri

„În decursul acestui an au avut loc în orașul Târgoviște o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, care au suscitat o deosebită atenție, având beneficiari diferiți, sunt încă în desfășurare, având ca responsabil științific pe arhg. expert dr. Florin Gabriel – Petrică. Din colectiv mai fac parte dr. Minodora Cârciumaru și drd. Mihai Claudiu Năstase, arheologi cu experiență. Este vorba de șantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 și str. Calea Domnească nr. 218A, care au loc în situl arheologic Vatra orașului Târgoviște și în aria de protecție a Mănăstirii Stelea. Pentru locuitorii orașului, această zonă este foarte cunoscută, datorită aerului patriarhal imprimat de clădirile istorice, demolate, din păcate, în deceniile opt și nouă ale sec. XX.

Imagine

Săpături arheologice str. Stelea nr.3

În timpul cercetării arheologice de la adresa str. Stelea nr.3, au fost relevate o parte dintre fundațiile clădirilor demolate, apărând, în secvențe stratigrafice diverse, și urme de locuire mai vechi decât cele aparținând sec. XIX și XX. Într-una dintre secțiuni a fost descoperit și un mormânt de înhumație, aparținând unei persoane tinere, care a decedat în jurul anilor 1800. Foarte probabil ca zona în care a fost îngropată persoana în cauză să fi reprezentat o limită a cimitirului ce ținea de bis. Sf. Nicolae – Geartoglu. Rămășițele vor fi supuse unei cercetări antropologice, după care reînhumate creștinește. Cercetarea arheologică nu este încheiată, iar rezultatele acesteia vor fi transpuse, la final, în raportul arheologic aferent.

Șantier strada „Calea Domnească”, lămuriri

Imagine

Șantier arheologic Calea Domnească nr 218 A, Târgoviște

La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecția str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcției pentru Cultură Dâmbovița și  Ministerului Culturii. Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcție în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște spre a se putea edifica clar asupra posibilității de a investi în acel perimetru. Deci, săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafețe de teren și se realizează în baza autorizației de cercetare arheologică preventivă numărul 666/20.11.2019.”

Salutăm, pe această cale, deschiderea celor doi proprietari față de protejarea patrimoniului arheologic al orașului, cercetările solicitate fiind menite să clarifice posibilitatea relizării unor investiții.

Spun arheologii de la Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște

Articolul precedentAdrian Țuțuianu îl refuză pe Marcel Ciolacu: „Nu-mi place să mă plimb prin partide”
Articolul următorGest impresionant! Doi frați, de 8 și respectiv 10 ani, au fost ajutați de pompieri, de „Ziua Voluntariatului”