Este o perioadă de contre politice la Târgoviște, ce se manifestă și  în deciziile luate în Consiliul Local Târgoviște. Consilierii liberali târgovișteni au blocat un proiect de hotărâre în care se prevedea preluare unei clădiri ce aparține statului italian (denumită Casa D’Italia), după ce administrația locală propusese cumpărarea imobilului contra sumei de 47.000 de euro.

În urmă cu doar câteva zile, Consiliul Local Municipal Târgoviște, întrunit într-o ședință ordinară, a avut, între altele, pe ordinea zi și un proiect ce prevedea achiziționarea clădirii Casa D’Italia, clădire monument ce aparține Statului Italian (vezi foto). Cum proiectul are în vedere patrimoniul orașului, o asemenea hotărâre se poate aproba doar cu votul a 2/3 din numărul consilierilor; deci majoritatea, în cazul de față social-democrată, avea nevoie și de voturile minorității (liberală). Lucru ce nu s-a întâmplat.

Imagine

Casa D’Italia, Târgoviște

Liberalii spun, prin vocea președintelui organizației, Aurelian Cotinescu, că prețul cerut de Ambasada Italiei este prea mare și, având în vedere starea clădirii (în fapt o ruină ce se poate prăbuși oricând), ar fi trebuit să se încerce preluarea gratis, sau aproape gratis, a imobilului.

Imagine

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște

Cei 47.000 de euro, sumă asupra căreia părțile au căzut de acord (Primăria Târgoviște și statul italian, prin Ambasada Italiei la București), a fi achitată pentru imobil, sunt de fapt de aproximativ 350.000 de euro (cât va costa reabilitarea imobilului), spune Aurelian Cotinescu. Tot liderul PNL Târgoviște spune că este posibil ca întreaga afacere să fie una cu dedicație, pentru că reabilitarea s-ar face cu firme de casă apropiate de administrația locală. Acestea sunt motivele penru care liberalii s-au opus iar proiectul nu a trecut, a declarat astăzi (4 decembrie 2019) Aurelian Cotinescu, liderul PNL Târgoviște.

Istoric Casa D’Italia (Târgoviște)

Terenul pe care este amplasată Casa D’Italia (740 de mp) a fost  achiziționat de Statul Italian, în perioada interbelică, de la un avocat târgoviștean. La vremea aceea, adminsitrația locală  a refuzat inițial să permită Statului Italian să construiască  o Agenție Consulară la Târgoviște (au fost patru Case D’Italia, în țară, la Galați, Constanța, Ploiești și Târgoviște), pentru că terenul era dorit de administrația locală. Ulterior însă, printr-o decizie a instanței, clădirea a putut fi ridicată (în 1940) devenind proprietate a statului Italian în România (cu statut ca al oricărei ambasade). În ultimele zeci de ani, post revoluție, clădirea a fost practic abandonată de Statul Italian, administrația târgovișteană investind, de-a lungul timpului, doar atât cât imobilul să nu se prăbușească, asta și pentru că atât îi permitea legea.

Articolul precedentSurse. Adrian Țuțuianu dorit înapoi în PSD, de noua conducere a social-democraților, conform unei decizii a CEX-ului
Articolul următorChindia, încă o înfrângere, în liga I